Naisille palkkaa koko päivästä

Ruotsissa ammattiliitot osallistuvat tasa-arvoa tukevaan 15:53-liikkeeseen. Kellonajan jälkeen maan naiset työskentelevät ilmaiseksi jokaisena työpäivänä.
07.03.2014 10:11
SAK

Miesten ja naisten palkkaerot kutistuvat hitaasti Ruotsissa. Vuosivauhti on ollut 0,2 prosenttia.

– Jos jatkamme samaan tahtiin, tasa-arvoisten palkkojen saavuttamiseen menee ainakin 67 vuotta, liike tiivistää sanomansa.

Palkkaa koko päivästä -iskulauseella etenevä liike käynnistyi pari vuotta sitten. Mukana on naisjärjestöjä, puolueiden naisliittoja, ammattiliittoja ja niiden keskusjärjestöjä.

Liike vaatii toimintaa, ei puheita. Palkkaerot on kartoitettava joka vuosi. Töiden arvostuseroja ja palkkojen epätasa-arvoa luovat mekanismit on tutkittava. Asioiden korjaamiseksi on tehtävä ehdotuksia.

Liike vaatii naisille ja miehille yhtäläistä oikeutta kokopäivätyöhön. Vanhempainvapaa on järjestettävä niin, että se kannustaa miehiä ja naisia jakamaan yhdessä vastuun lapsista ja kodista.

Naistenpäivänä tapahtuu

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta järjestetään useita palkkatasa-arvoa vaativia tempauksia eri puolilla Ruotsia. Isoin tapahtuma on Tukholman keskustassa Sergelin torilla. Puhujien joukossa on ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen edustajia.

Tilaisuus päättyy kello 15.53. Osallistujat lähettävät silloin joukolla digitaalisia viestejä ja tekevät näin tunnetuksi liikettä.

Alussa kampanjan nimi oli 15:51, mutta palkkojen hienoinen tasa-arvoistuminen näkyy nimessä. Kellonaika lasketaan työajasta 8–17.

Heikki Jokinen
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.