Myytinmurtajat Tallinnassa

Mika Häkkinen Pohjoismaiden teollisuustyöntekijöiden liitosta kertoo kolumnissaan hankkeesta, jolla järjestäytymisastetta Baltian maissa halutaan nostaa. BOA-hanke käynnistyi samanaikaisesti teollisuuden, kuljetus- ja palvelualojen työpaikoilla.
18.09.2012 07:26 karhu admin
Mika Häkkinen kirjoittaa kolumnissaan järjestäytymishankkeesta Baltian maissa.

Muutama vuosi sitten kokoontui Tukholmassa pieni joukko liittojen edustajia Baltiasta ja Pohjoismaista keskustelemaan Baltian maiden ammattiyhdistysliikkeen tilasta. Pohjana keskusteluille oli ay-veteraanien kertomukset lukuisista yrityksistä saada Baltian maiden ay-liike nousuun. Hyvistä yrityksistä huolimatta jäsenkato oli vain jatkunut. Baltian maissa on järjestäytymisaste, työehtosopimusten kattavuus ja työtekijöiden sosioekonomiset olosuhteet monien eri mittareiden mukaan Euroopan heikoimmat.

Aikaisempien huonojen kokemusten takia yleinen käsitys oli, ettei edellytyksiä onnistumiselle ole. Kaikki on jo yritetty. Ei kukaan laita enää aikaansa tai senttejään kiinni Baltiaan. Eivät balttiliitot sitoudu. Ay-rakenteet ovat neuvostoajalta. Baltit ovat individualisteja. Järjestäytyminen ei vain toimi Baltiassa.

Mission Impossible! Tätä soppaa ei selvittäisi edes Ethan Hunt agentteineen.

Toisaalta oli pakko esittää kriittinen kysymys: voidaanko menneisyydellä tai nykytilalla ennustaa tulevaa? Eikö järjestäytyminen ole juuri sitä, että jotkut päättävät olla välittämättä olemassa olevista esteistä tai menneisyyden huonoista kokemuksista. Eikö järjestäytyminen lähde aina tilanteesta, jossa, ilman mitään takuuta onnistumisesta, valitaan epätyydyttävän nykyisyyden ja mahdollisen paremman tulevaisuuden välillä? Ilman epävarmuuden tilassa tehtyä päätöstä ryhtyä toimeen ei yhtäkään liittoa olisi koskaan perustettu.

Koska ay-vapaa Balttia ei ole sen enempää pohjoismaisten kuin Baltian työntekijöiden etu, porukka Tukholmassa päätti aloittaa valmistelutyön, jonka tuloksena syntyi esitys Baltian järjestäytymisakatemiaksi (BOA).

BOA-ohjelman tarkoituksena on yhdistää eri maiden ja sektorien ay-voimat yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Hajallaan olevat resurssit ohjataan yhteistoimintaan. Toimivia metodeja kerätään ympäri maailmaa ja hyödynnetään toimivan balttilaisen järjestäytymismallin rakentamiseksi. Järjestämiskampanjoiden kohteet valitaan ja suunnitelmat valmistellaan yhdessä. Toteutuksen tueksi on luotu koulutusohjelma sekä liiton johdon, ammattijärjestäjien että ruohonjuuritason toimijoiden järjestäytymistaitojen kehittämiseksi.

Ohjelma voi toimia vain, jos riittävän moni sitoutuu sen toteuttamiseen. Tällä hetkellä 33 organisaatiota ovat tehneet valinnan liittyä yhteiseen ponnistukseen ja luovuttaneet ohjelman käyttöön henkilöstön työaikaa, osaamista ja rahaa.

Siitä huolimatta että Baltian järjestäytymisakatemian pystyttämistä voidaan pitää ylikansallisen yhteistoiminnan voittona, ainoa keino menestyä on rikkoa myytti järjestäytymisen mahdottomuudesta kentällä ja kokea yhdessä jotain päinvastaista.

Kesällä BOA:n myytinmurtajien sillanpääasema perustettiin Helsingistä reilut 80 kilometriä etelään Tallinnan alueelle, missä operatiivinen järjestämistyö alkoi teollisuus-, kuljetus- ja palvelusektoreilla. Aika näyttää, kestääkö myytti vai sillanpääasema.

Mika Häkkinen

Pohjoismaiden teollisuustyöntekijät (IN)

Pohjoismaiden asiamies

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.