Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Myytinmurtaja: Piittaako SAK n…

SAK:n ja nuorten tavoitteet vuoden 2017 eläkeuudistuksessa olivat monelta osin yhteneväiset. Kuva Gorilla.

Uutinen

Myytinmurtaja: Piittaako SAK nuorten eläkkeistä?

Pitääkö SAK huolta nuorten eläkkeistä, vai pyrkiikö se turvaamaan vain jo työuran tehneiden eläkepäivät? Kysymyksiin vastaa SAK:n työura- ja eläkeasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari. 

Väite 1: SAK ei kuuntele nuoria eläkeasioissa

SAK:lla ja nuorten etujärjestöjen edustajilla oli itse asiassa hyvin läheistä yhteydenpitoa etenkin vuoden 2017 eläkeuudistuksen valmistelussa, Sinikka Näätsaari kertoo. 

– Nuorten ääni kuului hyvin, ja heidän tavoitteensa osin myös toteutuivat. 

Sinkka Näätsaari.

Aiheesta tehtiin julkisoikeuden gradu, jonka mukaan nuoret pitivät tiiviimmin yhteyttä juuri SAK:hon. Tutkimuksessa selvisi, että nuorten rooli uudistuksessa oli jopa yllättävän suuri. 

SAK:n ja nuorten tavoitteet ovat yleensä olleet myös aika yhtenäisiä. SAK ei esimerkiksi kannata aloitetta eläkkeiden taitetun indeksin lakkauttamisesta ja siirtymisestä suoraan ansioindeksiin. Se hyödyttäisi lähinnä hyvätuloisia eläkeläisiä, ja olisi epäoikeudenmukaista nuoria kohtaan.

– Se voisi johtaa siihen, että tulevaisuudessa maksuja pitäisi nostaa ja eläkkeitä leikata.

Aiemmin tehdyissä eläkeuudistuksissa SAK sai läpi pitkäaikaisen, nuoria hyödyttävän tavoitteensa: työeläke alkaa kertyä nykyään jo 17-vuotiaana tehdystä työstä. Lisäksi eläke karttuu nykyään SAK:n vaatimuksen mukaisesti saman verran työuran jokaisessa vaiheessa. 

Väite 2: Nuoret eivät pääse eläkkeelle koskaan

Eläkeiän nosto oli viime eläkeuudistuksessa nuorten etujärjestöjen oma tavoite. Kun eläkeuudistus tehtiin, otettiin huomioon elinajanodotteen kasvu. Kun terveitä vuosia on yhä enemmän, on kohtuullista, että osa niistä vietetään töissä. 

– Silloin kun olin itse nuori, puhuttiin jo, että emmehän me tule koskaan pääsemään 
eläkkeelle. Tätä epäilyä on ollut aina, Sinikka Näätsaari sanoo.

Hänestä nuorten huoli kannattaa silti ottaa tosissaan, sillä järjestelmä perustuu luottamukseen. Varsinaista syytä pelätä ei kuitenkaan ole.

– Toki eläkejärjestelmää on rukattu monta kertaa ja varmasti niin tehdään jatkossakin. Jos elinikä kääntyy laskuun, se huomioidaan myös eläkeiässä, Näätsaari sanoo.

Väite 3: Rahat eivät riitä nykynuorten eläkkeisiin

Suomen eläkejärjestelmä on rakennettu niin, että nuoret voivat luottaa saavansa ansaitsemansa eläkkeet. 

– SAK:n tärkeä tavoite on, että nuorten sukupolvien eläkkeet turvataan, Näätsaari korostaa. 

Hänen mukaansa koko yhteiskunnalla, työmarkkinajärjestöillä ja varoja sijoittavilla työeläkeyhtiöillä on iso vastuu eläkevaroista, ja niitä myös hoidetaan huolellisesti. Näköpiirissä ei ole sellaista tilannetta, ettei eläkevaroja tulevaisuudessa olisi. 

– On hienoa, että nuoret ovat ylipäätään kiinnostuneita eläkeasioista ja puhuvat niistä. Nuorten eläkkeisiin ei kuitenkaan näillä näkymin kohdistu mitään erityistä uhkaa.

Väite 4: Nykyeläkeläisten eläkkeisiin ei uskalleta koskea, ja nuoret saavat maksaa tästä 

Eikö jo eläkkeellä olevien eläkkeitä pitäisi leikata, jos muu ei auta? Sinikka Näätsaaren mielestä ei, sillä eläkkeissäkin on kyse pohjoismaisesta hyvinvointimallista, jossa kaikki maksavat ja kaikki saavat. 

– Jos me haluamme, että kaikki ovat mukana maksamassa, silloin kaikkien pitää myös saada sovitusti ansioihinsa suhteutettu työeläke, Näätsaari sanoo. 

Suurin osa eläkkeistä ei ole erityisen korkeita. Jos eläkeläiset eivät tulisi toimeen eläkkeillään, heidän toimeentulonsa tulisi joka tapauksessa yhteiskunnan maksettavaksi tavalla tai toisella. 

– Hyvä kysymys on, ottaisitko itse esimerkiksi anopin asumaan luoksesi. Niinhän toimitaan monessa maassa, joissa eläkkeet eivät riitä elämiseen, Näätsaari sanoo. 

Sinikka Näätsaaren mielestä suurten eläkkeiden takia ei kannata rikkoa luottamusta järjestelmään, sillä niissäkin on oikeastaan kyse enemmänkin palkkapolitiikasta. Jos joillain on yhteiskunnan yleisen mielipiteen mukaan liian isot eläkkeet, heillä on ehkä ollut liian iso palkkakin.  

Väite 5: SAK ei aja aktiivisesti nuorten eläkeasiaa

Sinikka Näätsaaren mukaan päinvastoin SAK:n toiminta ajaa vähintään epäsuorasti nykynuorille turvattua eläkeaikaa.

– Meille tärkeitä asioita ovat esimerkiksi reilu työelämä, nuorten työllisyys, oikeudenmukainen perhevapaajärjestelmä, joustavuus, mahdollisuus jatkuvaan oppimiseen ja turvalliset työsuhteet. Kaikki nämä asiat parantavat nuorten asemaa myös eläkeiässä, Näätsaari kuvaa. 

Hänen mielestään myös eläkkeissä on kyse kokonaisuudesta, jossa lähdetään liikkeelle jo kunnollisesta varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta, siis perustasta hyvälle työelämälle.

Väite 6: Nuorten eläkkeisiin liittyviä ongelmia yritetään lakaista maton alle

Mitään ei edes saisi lakaistua maton alle, Sinikka Näätsaari sanoo, sillä eläkkeitä seurataan ja niistä keskustellaan avoimesti koko ajan.

–  Minusta nuoret voivat kaikessa rauhassa aloittaa työelämän ja miettiä, millaista elämää he haluavat elää. Eläkkeet kyllä hoidetaan.

Veera Luoma-aho