Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Muuttoavustuksen rinnalle aset…

Uutinen

Muuttoavustuksen rinnalle asettautumisraha

Pertti Parmanne

SAK on valmis muutosturvan välittömään jatkokehittämiseen

SAK esittää, että valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen sisältyvää harkinnanvaraista 500 euron muuttoavustusta laajennetaan 500 euron asettautumisrahalla, jonka työnantajat yhteisvastuullisesti rahoittavat. Näin muuttotuen tasossa päästäisiin lähes lamaa edeltäneeseen tilanteeseen.

&#;8211 Esimerkiksi Voikkaan tapauksessa UPM Kymmene maksaa muuttamaan halukkaille irtisanotuille työntekijöille asettautumisrahaa. Jos yritys lopettaa kokonaan toimintansa, on perusteltua, että työnantajat yhteisvastuullisesti huolehtivat asettautumisrahan maksamisesta, sanoo johtaja Pertti Parmanne.

SAK:n mielestä neuvottelut työnantajapuolen kanssa tulee aloittaa asiasta viipymättä. Asettautumisaraha on yksi SAK:n ehdotuksista työvoiman liikkuvuuden parantamiseksi.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että työvoimapolitiikan tulokset ovat luultua parempia. SAK:n mielestä olisi hyvä käynnistää kolmikantainen valmistelutyö, jossa selvitetään mahdollisuudet palkansaajien ammattillisen osaamisen parantamiseen ja siihen tarkoitetun koulutuksen rahoittamiseen. Osa yritysten ja niiden toimipisteiden kannattavuuden kasvusta olisi sijoitettava henkilöstön kouluttamiseen. Erityisesti aikuisten ja vähiten koulutusta saaneiden mahdollisuuksia osallistua koulutukseen on parannettava.

Monesti omistusasunto muodostaa isoimman kynnyksen muuttaa työn perässä. Onkin selvitettävä, voisiko valtio ostaa taantuvilta alueilta muuttamaan joutuvien asuntoja ja siten parantaa alueellisten asuntomarkkinoiden toimivuutta. SAK:n mielestä tätä varten voitaisiin perustaa oma toimija, ns. Asunto-Arsenal, tai mahdollisesti laajentaa valtion asuntorahaston toimialaa.

– Yksittäisillä palkansaajilla ei ole mahdollisuutta sellaiseen riskinottoon, mitä vapautuvien asuntojen käyttötarkoituksen muuttaminen esimerkiksi vapaa-ajan asunnoiksi vaatii, sanoo Parmanne.

Työvoiman liikkuvuuteen voidaan vaikuttaa myös pienentämällä asunnon ja työpaikan välisten matkakustannusten perusteella myönnettävän matkakuluvähennyksen omavastuuosuutta.

SAK on valmis yhdessä työnantajien ja valtiovallan kanssa käynnistämään neuvottelut muutosturvan toimintamallin jatkokehittämisestä jo kuluvan sopimuskauden aikana. Muutosturvan seuraavina askelina voisivat olla edellä mainittujen toimien lisäksi SAK:n jo aiemmin ehdottamien valmiussuunnitelmien laatiminen rakennemuutospaikkakunnille ja kolmikantaisen tupo2-työryhmän työvoimapoliittisen valmistelutyön jatkaminen. Työmarkkinaosapuolilla voisi olla nykyistä enemmän annettavaa paikallisten ja alueellisten työvoiman kohtaanto-ongelmien ratkaisemisessa, mihin Tanskasta saadut kokemuksetkin viittaavat. Mahdollisuudet tiivistää paikallista yhteistyötä onkin selvitettävä.

Työmarkkinajärjestöjen johto oli tänään koolla valtiovarainministeri Eero Heinäluoman kutsumana pohtimassa keinoja parantaa työvoiman liikkuvuutta.

Taustamuistio työvoiman liikkuvuutta parantavista toimista word-muodossa.

Lisätietoja:

Johtaja Pertti Parmanne, puh. 020 774 0122

Ekonomisti Olli Koski, puh. 020 774 0150, gsm 050 541 9645