Muutos tehdään työpaikalla

Jos työhyvinvointihankkeen voisi ostaa rahalla kaupan hyllyltä, niin jokainen yrityshän sen tekisi. Voittajina ovat sekä henkilöstö että yritys. Työhyvinvointi lisääntyy ja tuottavuus kasvaa. Mutta muutosta ei voi ostaa, siihen pitää sitoutua, se pitää tehdä työpaikalla ja omalla väellä.
25.11.2014 08:00 karhu admin
Nakkila Groupin Tero Vuorisalo ja Kari Korhonen ovat tyytyväisiä, että ammattitaito on karttunut lisäkoulutuksella.

− Ei tähän oltu ollenkaan innolla lähdössä, sillä kaikki aiemmat projektit olivat jääneet paperiasteelle, kertoo Nakkila Worksin luottamusmies Timo Sulonen. Mutta neljässä vuodessa on tapahtunut paljon. Hyvä työ − Pidempi työura -hankkeen myötä työhyvinvoinnin kehittämisestä on tullut kiinteä osa yhtiön strategiaa ja liiketoimintaa.

Porukka ei pane vastaan vaan on tyytyväinen projektin aikaansaannoksiin.

Idea lähti TES-infosta, jossa oli kerrottu alkavasta hankkeesta. Luottamusmies Timo Sulonen ja liiketoimintajohtaja Jussi Kivioja palasivat infosta samalla autolla Nakkilaan ja paluumatkalla jo pohdittiin, että pannaanko hakemus vetämään.

Sulonen tunnustaa olleensa aluksi varauksellinen, mutta uskoa hankkeeseen antoi se, että siinä olivat mukana sekä Metalliliitto että Teknologiateollisuus ja arvostettu työelämän kehittäjä Juhani Ilmarinen. Luottamusmies alkoi uskoa, että tämä hanke toteutuu ja siitä on hyötyä, kun liiketoimintajohtaja ja konepajan omistajiin kuuluva Jussi Kivioja sitoutui vahvasti hankkeeseen.

Projektista prosessiksi

Paljon on saatu hyvää aikaan ja projektista on tullut prosessi. Nakkila Groupin satsaukset hankkeeseen ovat tulleet takaisin. Työhyvinvointihanke on osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi.

Projekti ei ole ollut helppo. Onnistuminen edellyttää henkilöstön ja johdon vahvaa sitoutumista. Näitä asioita ei voi ylhäältäpäin määrätä ja Kiviojan mukaan luottamusmiehen rooli on ollut ehdottoman tärkeä henkilöstön motivoinnissa.

− Tällainen muutos voidaan tehdä vain työpaikalla omalla väellä. Jos sen voisi ostaa rahalla, niin joka firmahan sen ostaisi, toteaa liiketoimintajohtaja Jussi Kivioja.

Pienin askelin eteenpäin

Ihan ensiksi Timo Sulosen mukaan ryhdyttiin toteuttamaan pieniä, kaikkia koskettavia ja kaikille näkyviä asioita. Niinpä aluksi kiinnitettiin huomio siivoukseen ja jätteiden lajitteluun. Sillä oli merkitystä myös työturvallisuuteen. Jäteastiat tulivat halliin ja tilat siistiytyivät.

− Meillä oli tuotannossa pullonkaulana esikäsitellyn tavaran hakeminen. Niitä haettiin milloin mistäkin. Sitten kun tälle tavaralle sovittiin paikka, niin voitiin keskittyä työntekoon eikä aikaa mennyt tavaroiden hakemiseen, Sulonen muistelee.

Vuorojen välistä tiedonkulkua on parannettu ja yhteistyötä tiivistetty. Näin jokainen tietää, missä mennään. Luottamusmiehen mukaan yrityksessä sovittiin myös mahdollisuudesta vaihtaa vuoroja, kun vain ilmoittaa tarpeeksi ajoissa. Syynä vuoronvaihtoon voi olla perhetilanne tai harrastukset. Luottamusmiehen mukaan joskus aiemmin nuoret saattoivat vaihtaa työpaikkaa, kun vuorot olivat lastenhoidon kannalta hankalia. Nyt voi vaihtaa vuoroa tarpeen mukaan.

− Meillä myös sovittiin, että 1−3 päivän sairauslomissa riittää oma ilmoitus. Tämä osoittaa, että työnantaja luottaa meihin, Timo Sulonen toteaa. Tästä etua myös työnantajalle, sillä sairauslomat ovat vähentyneet.

Kunto kohentunut

Alussa kysyttiin, mitä muutoksia työntekijät haluavat. Näistä tehtiin yhteenveto ja lista laitettiin tärkeysjärjestykseen. 22-metristä Harjavaltaan menevää kaasuputkea hitsaavat Tero Vuorisalo ja Kari Korhonen ovat tyytyväisiä parantuneisiin hitsauslaitteisiin, jotka ovat helpottaneet työtä. Myös siistimpi työympäristö saa kiitosta.

Kari Korhonen muistelee hyvällä myös kuntoilun tehokuuria. Siinä kunto koheni ja kilot karisivat. Kipinä kuntoiluun jäi. Yhdessä välissä töitä tehtiin askelmittarit kaulassa. Siinä tuli vähän kisaakin porukan kesken.

− Meillä on ollut aika hyvä työilmapiiri, mutta erilaisia keskusteluja on lisätty. Nyt tieto kulkee paremmin. Myös vaikuttaminen omaan työhön on parantunut, Korhonen arvioi.

Kari Korhonen pitää hyvänä joka toinen maanantai pidettäviä turvallisuustuokioita. Niissä käydään vartissa läpi vähältä piti -tilanteet, ilmoitetaan havaituista puutteita ja muistutellaan ennaltaehkäisevästi turvallisuusasioista.

Turvallisuustuokiossa keskustellaan tarpeen mukaan myös muista asioita. Korhosen mukaan asioita saa eteenpäin, kun vain avaa suunsa.

Luottamusmies Sulonen toteaakin, ettei työtapaturmia ole tapahtunut pitkään aikaan.

Monitaitoisia ammattilaisia

Kari Korhonen pitää tärkeänä, että koulutukseen on satsattu. Ammattitaito on karttunut. Viimeksi he saivat lisäkoulutusta hitsaustekniikoissa. Jatkuva kouluttautuminen onkin tärkeää, koska alalla kilpailu on kovaa ja laadun on oltava priimaa.

Luottamusmies Timo Sulosen mukaan koulutus ja monitaitoisuuden lisääminen onkin parasta työttömyysturvaa. Sillä pidetään yllä työntekijöiden työmarkkinakelpoisuutta. Monitaitoisia ammattilaisia tarvitaan, vaikka nyt juuri onkin väkeä lomautettuna.

Työpari siirtää hiljaista tietoa

Luottamusmies Timo Sulosen mukaan viime vuosina konepajalla on jaksettu normaaliin eläkeikään. Lähivuosina on useita henkilöitä tulossa eläkeikään ja Sulonen arvioi heidän jaksavan hyvin. Tähän on varmasti syynä työolojen parantuminen. Konepajatyökään ei ole enää nykyään niin raskasta kuin aikoinaan. Työhyvinvointihankkeen monet toimet helpottavat nuoremman väenkin jaksamista, sillä jatkossa pitää säilyttää työkyky entistä vanhemmaksi.

Koska lähivuosina jää työntekijöitä eläkkeelle, niin Nakkila Groupissa on alettu määrätietoisesti siirtämään hiljaista tietoa nuoremmille työntekijöille. Työparityöskentelyssä toimii tavallaan seppä-kisälli ajattelu ja nuorempi työntekijä oppii kokeneemman rinnalla työskennellen.

Molemmat voittavat

Liiketoimintajohtaja Jussi Kivioja on tyytyväinen Hyvä työ − Pidempi työura -hankkeeseen. Työhyvinvoinnin rooli on yrityksessä ymmärretty. Työntekijät ovat motivoituneempia, sitoutuneempia ja ammattitaitoisempia. Tyytyväinen väki on myös tuottavampi.

Luottamusmies Timo Sulonen on tyytyväinen työhyvinvoinnin kohentumisesta.

− En olisi uskonut, että meillä saadaan näin paljon aikaan. Olen iloinen, että firman uusi sukupolvi on uskaltanut lähteä tällaiseen mukaan, jakaa luottamusmies kiitosta työnantajalle. Kiitoksia heruu myös Metalliliitolle ja Teknologiateollisuudelle niiden hyvästä yhteistyöstä työhyvinvoinnin saralla.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.