Monikansalliset hyödyntävät velkaorjuutta
Satoja tuhansia tyttöjä työskentelee Intian puuvillaketjussa
Tuoreen tutkimuksen mukaan Intiassa työskentelee lähes puoli miljoonaa 6-14-vuotiasta lasta hybridipuuvillan siementen tuotannossa. Pääosa heistä on tyttöjä. Lähes kolmannes lapsityöläisistä ei ole käynyt päivääkään koulua ja enemmistö on lopettanut koulunkäynnin varhaisella iällä.
Työpäivät ovat järjestään yli 8-tuntisia ja venyvät kiireisinä aikoina jopa kolmeentoista tuntiin. Lapsille maksetaan vain puolet miesten ansioista vastaavassa työssä ja 30 prosenttia vähemmän kuin aikuisille naisille. Epäkohtiin kuuluu myös altistuminen torjunta-aineille, mikä selvityksen mukaan näkyykin lasten pahoinvointina, hengenahdistuksena, kouristuksina ja muina tyypillisinä oireina.
Työn teettäjät ovat pääosin varakkaita talonpoikia, joiden omat lapset käyvät koulua. Tilalliset ja heidän perheenjäsenensä muodostavat vain kymmenesosan hybridipuuvillan siementen tuotannon työvoimasta. Työläisten mittava tarve johtuu siitä, että hybridipuuvillan siementen tuotannossa pölyttäminen tehdään käsin. Suuri osa lapsityöläisistä on velkaorjan asemassa heidän vanhempansa ollessa velkasuhteessa tilallisiin.
Tutkimuksesta käy ilmi, että monikansallisilla yrityksillä on kasvava rooli hybridipuuvillan siementen kaupassa Intiassa. Unileverin intialainen tytäryhtiö Hindustan Lever Ltd. on osapuolena tuotanto- ja jakeluketjussa, jonka alkupäässä pelloilla työskentelee yksin Andra Pradeshin osavaltiossa 22 500 lasta. BBC:n tiistaina julkaiseman uutisen mukaan Unilever on yllättynyt siitä, että yhtiön väitetään hyödyntävän lapsia, jotka osallistuvat hybridipuuvillan siementen tuotantoon.
Child labour and transnational seed companies in hybrid cotton seed production in Andra Pradesh
Unilever denies child labour link
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut
.