Miltä tuntuu olla legenda, Paavo Väyrynen?

Arvo-lehden vappuvieraana haastateltiin vuonna 2008 Paavo Väyrystä. Mitä kuuluu pitkän linjan poliitikolle vappuna 2013? Lue myös haastattelun parhaat palat viiden vuoden takaa.
27.04.2013 09:38
ARVO
Paavo Väyrynen

Vuonna 2008 Paavo Väyrynen toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, Väyrynen toimii kunnanvaltuutettuna Keminmaalla ja Suomen Keskustan kunniapuheenjohtajana. Viisi vuotta sitten Väyrynen kertoi viettävänsä vappua puutarhatöiden parissa Tuusulassa.

Entä miten vietät vappua tänä vuonna?
– Tänä vappuna en ilmeisesti pidä vappupuhetta – en edes netissä, kuten viime vuonna, Väyrynen vastaa Arvon toimittajalle.

Paavo Väyrysen haastattelu Arvo-lehdessä vuonna 2008

Mikä on seuraava suomalainen menestysala maailmalla?
Ympäristöteknologia. Toivottavasti yksi on kuivakäymälä, jonka käyttöä Huussi-seura edistää. Se on mullistavaa, koska vedestä on maailmassa niin suuri puute. Myös Kiinassa on mielenkiintoinen projekti. Suomalaisella ympäristöystävällisellä teknologialla käynnistetään hanke, jossa aletaan valmistaa paperia vehnänoljista.

Mikä on vaikeinta viennin edistämisessä?
Vaikka olemme virittäneet paljon toimenpiteitä ympäristö- ja energiateknologian viemiseksi, meillä on itse vientiin liian vähän kapasiteettia. Näillä ponnisteluilla menisi kaupaksi enemmänkin tavaraa ja palveluja. Toivottavasti näiden alojen tuotanto vahvistuu.

Miksi olet ollut niin hiljaa viime aikoina?
Olen keskittynyt omiin virkatehtäviin, enkä ottanut paljon muuhun kantaa. Se on ollut tietoinen valinta, ehkä tulevaisuudessa taas toisin.

Vesi-, ydin- vai risuvoimaa?
Risuvoimaa, jos se käsitetään laajasti bioenergiana.

Miksi kepu ei jätä vuotoslaisia rauhaan, vaan nostatte aina tekoaltaan rakentamisen esille?
No kun ei siellä altaan alueella asu ketään, onkohan siellä yksi perhe… jotkut Lapissakin vastustavat allasta virheellisin perustein. Vielä enemmän sitä vastustetaan kuitenkin etelän cityvihreiden keskuudessa, maakunnassa laaja enemmistö on sen kannalla.

Tahtopolitiikka yhdistetään sinuun ja keskustaan, mitä se on?
Sitä, että on ihanteita ja tavoitteita, joihin määrätietoisesti pyritään. Vastakohtana on tahdoton mielikuvapolitiikka, jossa kiinnitetään huomio vain siihen, miltä asiat näyttävät.

Milloin olet viimeksi epäillyt olevasi väärässä?
Olen ehkä ollutkin joskus, mutta ei tule heti mieleen yhtään tapausta.

Kuka on kaikkien aikojen paras kepulainen?
Urho Kekkonen. Hän oli suuri valtiomies ja aikansa tahtopoliitikko.

Miltä tuntuu olla legenda, vähän kuin joulupukki tai nukkumatti?
No… olemme ehkä hieman erilaisia. Minusta on niin paljon urbaanilegendoja, että niitä on turha lähteä oikomaan – nehän sitä paitsi vaan paranevat kaiken aikaa.

Yhden legendan mukaan lukaisit Dostojevskin tuotannon viikonlopussa.
Ei ehkä pitäisi tätäkään oikoa. Luin kaikki Dostojevskin kirjat, jotka olivat Keminmaan kunnankirjastossa. Olin lukenut Georg Henrik von Wrightin kirjan Ajatus ja julistus, jossa hän totesi, että Venäjän merkittävimmät filosofit ovat Dostojevski ja Tolstoi. Koska Neuvostoliitto alkoi silloin horjua, halusin perehtyä venäläisen ajattelun perustaan.

Heitä joku Dostojevski-sitaatti, jota käytät ohjenuoranasi.
Ei minulla häneltä ole mitään, mutta von Wright sanoi, että "Ihmiset haluavat paljon sellaista mitä eivät tarvitse ja tarvitsevat paljon sellaista mitä eivät halua". Tämä on suuri ongelma. Jos oppisimme haluamaan sitä, mitä tarvitsemme, olisivat asiat paljon paremmin.

Miten kepulainen vappu eroaa SAK:laisesta vapusta?
Keskustan vappujuhlissa liput ovat vihreät.

Mikä on tärkein arvosi?
Henkisyys ja yhteisöllisyys.

Teksti vuodelta 2008: Sami Turunen
Teksti vuodelta 2013: Pi Mäkilä

Arvon vappunumero 2008 verkossa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.