Mikä on poliittinen lakko ja kuka siitä päättää?
SAK järjestää perjantaina mielenilmauksen, mutta osa ammattiliitoista järjestää myös poliittisen lakon. Poliittisten lakkojen periaatteista on sovittu Kansainvälisessä työjärjestössä ILO:ssa.
Mitä tarkoittaa poliittinen mielenilmaus ja miten se eroaa mielenilmauksesta?
Poliittinen mielenilmaus kohdistuu poliittisiin päättäjiin, kuten maan hallitukseen.
Miksi SAK ei tyydy vain osoittamaan mieltä vaan järjestää myös työtaisteluita?
SAK ei järjestä työtaisteluita, kuten lakkoja. Työtaisteluista päättävät ammattiliitot ja ammattiosastot. SAK järjestää perjantaina vain mielenilmauksen Senaatintorilla.
Missä säädetään poliittisesta lakosta?
Siitä ei säädetä laissa vaan oikeus poliittiseen lakkoon perustuu YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymiin periaatteisiin, joihin Suomi on sitoutunut.
ILO:n mukaan ammattiyhdistyksillä pitää olla mahdollisuus protestilakkoihin ja mielipiteensä ilmaisemiseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä, vaikka ne eivät suoraan kuuluisi työehtosopimuksissa sovittuihin asioihin.
Yhdistymisvapaus ja siihen sisältyvä työtaisteluoikeus on turvattu ILO:n sopimusten lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja Suomen perustuslaissa. Euroopan ihmisoikeussopimus on Suomessa voimassa lakina.
ILO toimii kolmikantaperiaatteella, joten myös työnantajat ovat sitoutuneet ILO:n sopimuksiin ja periaatteisiin.
Voinko lähteä perjantaina mielenosoitukseen kesken työpäivän?
Tästä sinun kannattaa kysyä tarkempia ohjeita työpaikkasi luottamusmieheltä tai omasta ammattiliitostasi. SAK:n jäsenliitoista monet ovat hyvien tapojen mukaisesti ilmoittaneet mielenilmauksesta etukäteen työnantajaliitolle.
Osa liitoista on päättänyt järjestää lyhyitä enimmillään vuorokauden kestäviä lakkoja.
Mielenilmaus ja lakot ovat kansalaisten perusihmisoikeuksia, muistuttaa SAK:n erikoistutkija, historioitsija Tapio Bergholm. pic.twitter.com/zWHBXQyfAX
— SAK (@duunarit) 30. tammikuuta 2018