Meksikon öljy-yhtiö yrittää estää ay-toimintaa

Yritysten kanssa yhteistyössä toimivat niin sanotut suojeluliitot ovat ay-liikkeen jatkuva pulma Meksikossa. Yritykset maksavat niille estääkseen aidon järjestäytymisen ja edunvalvonnan.
12.05.2016 12:58
SAK

Sanomalehti La Jornada julkaisi huhtikuussa yksityiskohtia STPRM-liiton ja valtiollisen öljy-yhtiö Pemexin yhteistyösopimuksesta. Yhtiö maksaa ”ammattiliitolle” mittavia korvauksia sen toiminnasta.

Meksikossa toimii useita suojeluliittoja eli ammattiliitoiksi tekeytyviä järjestöjä, joiden tehtävä on kuitenkin estää työntekijöiden aito edunvalvonta.

Useat yritykset solmivat niiden kanssa omat ”työehtosopimukset”, joihin työntekijät eivät pysty vaikuttamaan. Niitä ei aina edes anneta työntekijöille. Jopa ay-aktiivien pahoinpitelyjä tapahtuu.

Suojeluliittoja käyttävät muutkin kuin meksikolaiset yritykset. Finnwatch julkaisi vuonna 2012 raportin vapaan järjestäytymisoikeuden toteutumisesta Meksikossa toimivissa suomalaisyrityksissä.

Monimiljonääri suojeluliiton johdossa

La Jornada-lehden mukaan Pemex maksaa öljytyöläisten STPRM-liitolle kuukausittain yli 350 000 euroa sen 1 280 luottamushenkilön matka- ja päivärahakorvauksiin.

Sopimus sisältää yksityiskohtaiset taksat kullekin luottamustehtävälle. Pemex maksaa esimerkiksi järjestön 36 alueelliselle pääsihteerille matkoista 69 euron päivärahan ja 58 euroa päivässä matka- ja muihin kuluihin.

Meksikossa ammattitaitoisen työntekijän vähimmäispäiväpalkka on hieman yli viisi euroa.

Suurin osa järjestön toimihenkilöistä työskentelee sille, mutta öljy-yhtiö maksaa heidän palkkansa. Jos järjestön luottamustehtävissä toiminut palaa töihin Pemexiin, työnantaja takaa hänelle ylimääräisen loman sekä 45 päivän lisäpalkan joka vuosi.

STPRM-liittoa on johtanut 20 vuotta Carlos Romero Deschamps. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes listasi hänet vuonna 2013 kymmenen korruptoituneimman meksikolaisen joukkoon.

Lehden mukaan hänellä on useiden miljoonien eurojen omaisuus, vaikka hän virallisesti saa vaatimatonta palkkaa STPRM:ltä.

Romero Deschamps on Meksikon senaatissa valtapuolue PRI:n edustajana. Maan suojeluliitoilla on perinteisesti läheinen yhteys siihen.

Heikki Jokinen, vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.