Matti Tukiainen: Harmaan talouden torjunta on SAK:lle kynnyskysymys
– Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmaan on saatava mukaan konkreettisia keinoja harmaan talouden torjumiseksi. Nämä ovat kynnyskysymys, joita ilman SAK tuskin voi olla hyväksymässä ohjelmaa, SAK:n järjestöjohtaja Matti Tukiainen toteaa.
Harmaan talouden ongelmia on käsitelty kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelmaa valmistelevissa työryhmissä, jotka ovat päättämässä työtään syyskuun puolessavälissä. Ongelmia on runsaasti mm. rakennus-, palvelu- ja kuljetusaloilla.
– Harmaa talous kytkeytyy usein – mutta ei aina – ulkomaisen työvoiman lisääntyneeseen käyttöön. Lainsäädännön ja valvonnan porsaanreikiä käyttävät hyväkseen erityisesti ulkomaille rekisteröidyt, Suomeen vuokratyövoimaa välittävät yritykset. Seurauksena on satojen miljoonien verotulojen menetys, kaksien työmarkkinoiden synty ja tarpeettoman vastakkaisasettelun lisääntyminen suomalaisen ja ulkomaisen työvoiman kesken, Matti Tukiainen sanoi tänään Lappeenrannassa.
Tukiaisen mukaan harmaan talouden ongelmia ei voida estää, ellei tilaajavastuulakia laajenneta niin, että tilaaja on todelllisessa vastuussa koko alihankintaketjun toimista. Myös rangaistukset tilaajan vastuun laiminlyönneistä on saatava kovemmiksi.
– Muutaman vuoden voimassa ollut tilajaavastuulaki on osoittautunut tarpeelliseksi avaukseksi oikeaan suuntaan, mutta lain vaikutukset ovat liian kevyet. Nykyisen lain mukaan työn tilaajan velvollisuus on tarkistaa alihankkijansa toiminnan moitteettomuus, mutta se ei ulotu alihankkijan omiin alihankkijoihin. Laki ei myöskään aseta tilaajalle todellista vastuuta alihankkijan laiminlyönneistä ja tarkistamisen laiminlyönneistäkin enimmäissakko on vaatimattomat 15 000 euroa, Tukiainen huomauttaa.
SAK:n esittämiä muita keinoja harmaan talouden torjumiseksi on ammattiliittojen kanneoikeus, jolloin liitto voisi nostaa työntekijän puolesta kanteen työehtojen polkemisesta epäiltyä työnantajaa vastaan. Myös työsuojeluhallinnon resursseja on lisättävä ja viranomaisten välinen tietojenvaihto on saatava toimimaan. Lisäksi SAK vaatii Vanhasen hallituksen lakkauttaman harmaan talouden torjuntaan erikoistuneen yksikön uudelleen perustamista.