Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Määräaikaisten työntekijöiden …

Uutinen

Määräaikaisten työntekijöiden asemaa parannettava välittömästi

Nikolas Elomaa

SAK:n Elomaa KKO:n määräaikaisia työsuhteita koskevasta päätöksestä

SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa pitää korkeimman oikeuden tuoretta päätöstä lastentarhanopettajan määräaikaisia työsuhteita koskevassa asiassa käsittämättömänä.

– Tuomio paljasti karulla tavalla työsopimuslain määräaikaisia koskevan säännöstön tyhjyyden. Hallituksen olisikin nyt lunastettava hallitusohjelmaan kirjattu lupaus pätkätyöntekijöiden aseman parantamisesta. Työsopimuslakia on ryhdyttävä uudistamaan niin, että määräaikaisten työsuhteiden solmimisen edellytykset yksilöidään. On myös harkittava sitä, pitäisikö määräaikaisia työsuhteita rajoittaa joko määrällisesti, ajallisesti tai molemmilla tavoilla, Elomaa sanoo.

Korkeimman oikeuden tuomio koski lastentarhanopettajaa, jolle Vantaan kaupungin ostopalvelusopimuksen perusteella toimiva yhtiö oli tehnyt useiden vuosien ajan määräaikaisia työsopimuksia vedoten ostosopimuksen vakiintumattomuuteen. Aiemmin työsopimuslakia on tulkittu siten, että budjetointiin tai muuhun siihen verrattavaan taloudelliseen seikkaan vedoten tehdyt määräaikaiset työsopimukset ovat lain vastaisia. Elomaan mukaan korkein oikeus on nyt muuttanut merkittävästi lain tulkintaa, vaikka itse lakia ei ole muutettu.

Uusi tulkinta vaikuttaa myös siihen, miten ostopalveluita voidaan käyttää työsopimuslain säännöksien kiertämiseen. Työsopimuslain lähtökohtana on perinteisesti ollut, että toistaiseksi voimassa oleva työsuhde on pääsääntö ja määräaikainen työsuhde poikkeus, johon vaaditaan erityiset perusteet.

– Korkeimman oikeuden tulkinta saattaa mahdollistaa jatkuvien määräaikaisten sopimusten tekemisen eräissä alihankintatilanteissa. Se kertoo siitä, ettei lainsäädäntö anna ulkoistamistilanteissa riittävästi suojaa työntekijöille. Hallituksen on syytä parantaa työntekijöiden asemaa näissä tilanteissa muuttamalla työsopimuslakia myös siten, että työntekijöiden asema turvataan kaikilta osin työnantajan vaihdoksista huolimatta, Nikolas Elomaa vaatii.