Maailman ay-liikkeen pääsihteeri: Jalkapallon maailmancupin isäntämaa teettää pakkotyötä

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow arvostelee jalkapallon maailmancupin isäntämaata Qataria pakkotyön käytöstä.
08.06.2016 10:40
SAK

– Huippu-urheilun rakenteiden suhteen alamme olla jo voiton puolella, mutta kamppailu Qatarissa orjuutettujen 1,5 miljoonan työntekijän puolesta jatkuu.

Yritysten toimitusketjujen pitäisi Burrow’n mukaan olla erityisen tarkkailun alla. Burrow huomauttaa, että monikansalliset yhtiöt eivät ota vastuuta toimitusketjuistaan kuin korkeintaan kahden alihankkijatason verran.

– Pitkissä alihankintaketjutuksissa työvoimaa saatetaan palkata huonoihin työoloihin alle toimeentulorajan. Ihmiset työskentelevät ”toivottomuuden aloilla”. Ei oikeuksia, sosiaaliturvaa, vähimmäispalkkaa, työehtosopimuksia tai edes oikeusvaltion periaatteita.

ITUCin pääsihteeri kehottaa valtioita edellyttämään lailla yrityksiä noudattamaan YK:n niin sanottuja huolellisuusperiaatteita, joiden perusteella arvioidaan yritysten toiminnan vaikutusta ihmisoikeuksiin.

–  Jos hallitukset ottaisivat mallia Ranskasta ja veisivät huolellisuusperiaatteet lakeihin, se määrittäisi yritysten toimintaa ja mahdollistaisi huomattavasti nopeamman etenemisen, Burrow toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä teki vuonna 2014 ehdotukset yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien toimien kansalliseksi toimeenpanoksi.

Naiset tarvitsevat lisää turvaverkkoja

Burrow painottaa, että naisten tasa-arvon edistäminen on välttämätöntä ja että naisia tuetaan luomalla heille mahdollisuuksia tehdä työtä.

– Yhteiskunnan tulee luoda tukipalveluja vanhusten-, terveyden- ja lastenhoitoon sekä koulutukseen. Juuri nämä toimet mahdollistavat naisten osallistumisen talouteen.

Kaikki vaikutusmahdollisuudet kansallisessa ja kansainvälisessä politiikassa vaativat Burrow’n mukaan kuitenkin palkansaajien järjestäytymistä.

Sharan Burrow'n puhe kirjallisena löytyy täältä.

Sharan Burrow puhui videotervehdyksessään Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n edustajakokouksen viimeisenä päivänä 8. kesäkuuta Tampereella.

Tänään päättyvän edustajakokouksen uutiset ja materiaalit löytyvät osoitteesta www.sak.fi/edustajakokous. Twitterissä kokouksen tunnus on #SAK109.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.