Maailman ay-liike vaatii työtä ja toimeentuloa

Lisää kestäviä työpaikkoja, palkka, jolla voi tulla toimeen ja perusturvan takaava sosiaaliturva. Nämä ovat sunnuntaina Berliinissä käynnistyvän ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin kongressin teemoja.
16.05.2014 15:30
SAK
Haitin ay-liikkeen mielenosoitus vappuna 2011.

Maailman ihmisistä kolme neljästä elää ilman riittävää tai minkäänlaista sosiaaliturvaa. Ay-liikkeen maailmanjärjestön vaatimuslistalla onkin esimerkiksi eläkejärjestelmien ja sairausvakuutuksen luominen maihin, joista ne vielä puuttuvat.

Toimeentulon takaava työ on parasta sosiaaliturvaa. Tässäkin haasteet ovat valtavat, sillä 40 prosenttia maailman työvoimasta kuuluu epäviralliseen työvoimaan ja on harmaan talouden piirissä.

ITUCin konferenssissa mietitään keinoja, joilla järjestäytymistä ja ay-oikeuksia voidaan vahvistaa. Koko maailman työvoimaan kuuluu 2,9 miljardia henkeä, mutta heistä järjestäytyneitä työntekijöitä on vain 200 miljoonaa.

ITUC edustaa 176 miljoonaa työntekijää 161 maasta. SAK, STTK ja Akava ovat ITUCin jäseniä. SAK:sta ja sen jäsenliitoista kokoukseen osallistuu kahdeksan hengen ryhmä puheenjohtaja Lauri Lylyn johdolla.

ITUCin Berliinin kongressin nettisivut.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.