Lyly: Työmarkkinasopu edellyttää luottamuksen vahvistamista

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää työmarkkinasopimuksen edellytyksenä riittävää luottamusta palkansaajien ja työnantajien sekä maan hallituksen välillä.
08.02.2016 12:56
SAK
Lauri Lyly

SAK tavoittelee neuvotteluissa palkansaajien kannalta oikeudenmukaista ja työllisyyttä lisäävää työmarkkinasopimusta. Jos sopimus syntyy, on maan hallituksen vedettävä pakkolakiesityksensä lopullisesti pois.

– Palkansaajien on lisäksi voitava luottaa siihen, ettei maan hallitus ryhdy uudestaan valmistelemaan pakkolakien kaltaisia työehtoja rankasti heikentäviä lakiesityksiä, Lauri Lyly korostaa.

Pakkolakeja korvaavan ratkaisun lisäksi SAK:n ehtona on, että työmarkkinasopimuksen yhteydessä sovitaan myös paikallisen sopimisen pääperiaatteet ja rajoitetaan hallituksen esittämiä määräaikaisten työsuhteiden ja aikuiskoulutustuen heikennyksiä.

SAK:n lähtökohtana on työpaikoilla tapahtuvan sopimisen lisääminen työehtosopimusten, ei lainsäädännön kautta. Lakitie ei ole käytössä missään muussakaan Euroopan maassa.

– Paikallinen sopiminen onnistuu vain, jos työpaikalla neuvotteluosapuolet luottavat toisiinsa. Lailla ei luottamusta kasvateta, puheenjohtaja Lauri Lyly toteaa.

Lyly toivoo, että työmarkkinaneuvotteluissa voitaisiin sopia myös palkkaratkaisusta. SAK:n puheenjohtaja muistuttaa, että viime vuosien maltillisilla korotuksilla on ollut selvästi Suomen kilpailukykyä parantava vaikutus.

– Työmarkkinajärjestöjen kaksi edellistä keskitettyä palkkaratkaisua ovat kuromassa Suomen kilpailukykyeroa Saksaan kiinni lähes viidellä prosentilla.

Ajankohtaista tietoa työmarkkinaneuvotteluista on kerätty SAK:n nettipalvelun osoitteeseen www.sak.fi/neuvottelutilanne.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.