Lyly: Suomi tarvitsee työtä ja investointeja – ei ruikutusta

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly odottaa hallituksen säilyttävän toimintakykynsä vaalikauden loppuun asti.
01.05.2014 13:00
SAK
Lauri Lyly

– Vaikean työllisyys- ja taloustilanteen vuoksi hallituksen ei nyt pidä heittäytyä pelkäksi toimitusministeristöksi.

Lyly tähdensi puheessaan työväen yhteisessä vappujuhlassa Hämeenlinnassa, että pääministerin vaihtuessa tulevissa minihallitusneuvotteluissa on keskityttävä siihen, miten Suomeen saadaan lisää töitä ja uusia investointeja – eli työllisyyden parantamiseen.

Myös yrityksiä SAK:n puheenjohtaja kehottaa keskittymään työpaikkojen luomiseen.

– Yritysjohtajien katseen kärjen pitäisi kohdistua uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen, ei julkisen talouden koon arviointiin. Muun muassa digitaalinen muutos on käännettävä Suomen hyödyksi ja uusiksi työpaikoiksi.

– Matkan varrella on tehty virheitä, ja juuri siksi katseet on syytä kääntää tulevaisuuteen. On muistettava, että myös talous on pitkälti psykologiaa. Turha voivottelu ruokkii itseään, Lyly painottaa.

Eläkeikä osa kokonaisuutta

Eläkeratkaisun syntymisestä huolestuneita Lyly muistuttaa työmarkkinajärjestöjen kyvystä sopia myös vaikeina aikoina.

– Työmarkkinajärjestöt ovat tehneet kasvun ja työllisyyden edistämiseksi viime vuosina kolme isoa sopimusta: raamisopimuksen, työurasopimuksen sekä työllisyys- ja kasvusopimuksen.

– Neljäs eli eläke- ja työurasopimus saadaan neuvoteltua valmiiksi syksyksi. Eläkeneuvotteluissa on haettava kokonaisratkaisua, jossa ovat mukana työeläkejärjestelmän uudistaminen, maksujen taso ja työelämän laadun parantaminen.

Lyly huomauttaa kuitenkin, että työuria ei pidennetä ilman työpaikkaa ja työolosuhteita, jotka mahdollistavat pidemmän uran.

Lauri Lylyn koko puhe

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.