Luovat alat esiin

Temeläisten ammattien kirjo ja useanlaiset työsuhteet tekevät työskentelyn kiinnostavaksi. Näin arvioi elokuussa Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen toiminnanjohtajana aloittanut Karola Baran.
16.02.2016 07:22 karhu admin
Temen toiminnanjohtaja Karola Baran arvioi liittonsa opastavan jäseniään työelämän viidakoissa, eikä tälle työlle ole loppua näkyvissä.

Teme on av-alan, elokuvan, sirkuksen, tanssin ja teatterin ammattijärjestö, johon kuuluu seitsemän alan liittoa ja noin 4 800 jäsentä.

− Temeläisillä on monia ammatteja, on vakinaisia ja freelancer työsuhteita sekä itsensä työllistäjiä. Työn tekemisen tapa vaihtelee. Av-alalla monilla on useita työsuhteita vuodessa. Ja esimerkiksi teatteri on melkoinen mikrokosmos, jossa on töissä monia eri alojen ammattilaisia ja lisäksi siellä on aina ollut sekä omaa väkeä että vierailijoita.

Kun Karola Baranilta kysyy, mitä ovat Temelle tärkeimpiä asioita, hän nostaa esiin sotu-kysymykset. Silpputyöntekijän sosiaaliturva on asia, jossa on paljon tekemistä. Toinen jäsenille tärkeä edunvalvonnan asia on tekijänoikeudet.

Kulttuurialojen liitot ovat löytäneet toisensa yrittäessään vaikuttaa näihin asioihin. Esimerkiksi SAK:n piirissä toimivaa kulttuurialan neuvottelukuntaa Baran pitää hyödyllisenä.

Odotuksia uudelle keskusjärjestölle

Luovien alojen järjestöt ovat Temen toiminnanjohtajan mukaan hyvin verkostoituneet. Baranilla on odotuksia myös uutta keskusjärjestöä kohtaan.

− Isomman järjestön sana olisi painavampi ja se toisi pienille järjestöille tärkeät asiat laajempaan tietoisuuteen. Esimerkiksi freelancereiden sosiaaliturva-asiat vaatisivat korjausta. Työelämän muutokset edellyttävät tuoretta ja modernia työlainsäädäntöä.

Teme on luovan alan työkulttuurin moninaisuuden takia eräänlainen uudenlaisten työntekemisen muotojen laboratorio. Teme tarjoaa näköalan työelämän muuttuvaan tulevaisuuteen.

– Uskon, että töiden tekeminen milloin työsuhteisena, milloin yrittäjänä tai freelancerverokortilla, lisääntyy voimakkaasti. Se on jo lisääntynytkin, myös muiden liittojen jäsenkunnassa. Uuden keskusjärjestön selvittelyssä on mukana useita luovien alojen pieniä järjestöjä, mikä varmaan kertoo jotain sekin.

Lisää jäseniä ja luottamusmiehiä

Teme koostuu pienistä teatterialan, elokuvan ja tanssin liitoista. Teatterin puolella järjestäytyminen on kattavampaa kuin elokuva-alalla.

− Etenkin elokuvapuolelle toivoisin lisää järjestäytymistä. Sinne on tehty varsin joustava työehtosopimus, joka ymmärtää tuotantoja ja myös tuottajia. Elokuvapuolellahan on varsin kalliit tuotantovälineet ja siten tes mahdollistaa työn tekemisen alalle ominaisella tavalla. Uskon, että tuottajien ja tekijöiden yhteistyö tuo tässäkin hyvää tulosta. Rakentava yhteistyö, jossa yhdessä etsitään toimivia ratkaisuja, on erinomainen keino työelämän laadukkaaseen kehittämiseen.

− Teattereissa on toimiva luottamusmiesverkosto. He hoitavat työntekijöiden asioita ja toimivat liiton tuntosarvina. Elokuvan puolelle yritämme kehittää toimivaa tapaa hoitaa luottamusmiestehtävää. Alan ongelmana on, että väki palkataan vain määräajaksi produktioon, tekemään tiettyä elokuvaa tai tv-ohjelmaa. Kuitenkin olisi hyvä, jos myös tilapäisissä produktioissa työskentelevillä olisi luottamusmiehen tuki.

Baranin mukaan yksi malli olisi kiertävä luottamushenkilö, jolle voisi soittaa ja joka voisi käydä tapaamassa tuotannon väkeä.

Tekijänoikeudet ovat palkkaa

Tekijänoikeudet ovat iso kysymys Temen jäsenille.

– He myyvät tekijänoikeuksia. Toivoisimme, että av-puolella Kopioston tekijänoikeussopimus tunnettaisiin paremmin, jotta alan työntekijät osaisivat pitää kiinni oikeuksistaan. Usein tuottajat haluaisivat kaikki oikeudet, vaikka eivät niitä tarvitsisikaan. Osa oikeuksista olisi luonteva jättää tekijän hallinnoitaviksi.

Tekijänoikeus koetaan Karola Baranin mukaan abstraktiksi, se on sopimuksenvarainen ja usein työntekijät joutuvat tekemään erityyppisiä sopimuksia. Teoksilla voi olla monia tekijöitä ja yksi tekijä voi olla useammassa roolissa. Kuitenkin näillä sopimuksilla on taloudellista merkitystä.

− Tekijänoikeudet koetaan vaikeaksi eikä koko ajan lisääntyvät sähköisen käytön muodot helpota tilannetta. Tekijänoikeudet ovatkin pysyvä aihe koulutustilaisuuksissamme.

Tulevaisuudessa temeläisiä töitä on enemmän ja näin liiton pitää olla moniosaaja. Tämä onkin liiton vahvuus.

– Me opastamme jäseniämme työelämän viidakoissa, eikä tälle työlle ole loppua näkyvissä, arvioi Temen toiminnanjohtaja Karola Baran.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.