Luottamus – tärkeä arvo
Luottamuksesta puhutaan paljon, yleensä sen tärkeydestä tai sen puutteesta. Olemme hyvin tietoisia luottamuksen vastavuoroisuudesta ja kehämäisyydestä, siitä, että toimintamme seuraamukset voivat joko heikentää tai vahvistaa luottamusta. Heikennys voi tapahtua hetkessä. Vahvistamiseen vaaditaan yleensä enemmän aikaa, ja jopa sarja luottamusta tukevia tekoja.
Työelämätutkimusten mukaan luottamus voidaan nähdä menestyvän organisaation, toimivan työyhteisön ja esimiestyön perustana. Työntekijät luottavat johtoon ja työnantajat luottavat siihen, että työntekijät haluavat tehdä parhaansa. Hyvien esimies-alaissuhteiden nähdään vahvistavan sekä työhyvinvointia että tehokkuutta. Toimivat rakenteet, oikeudenmukaiset toimintatavat ja yhteiset pelisäännöt vahvistavat luottamuksen ilmapiiriä työpaikalla.
Viime keväänä Työelämä 2020 -hankkeen käynnistämässä arvokeskustelussa nousi luottamus kaikkein tärkeimmäksi arvoksi. Se toimi jopa perustana muille esiin nousseille arvoille – rohkeudelle, sinnikkyydelle ja tarkoitukselle. Luottamus on arvo, joka ei katso ikää, sukupuolta, toimialaa, tehtävää tai mitään muutakaan. Keskustelussa luottamuksen ympärille nousi teemoja kuten turvallisuus, arvostus, yhteisöllisyys, vastuullisuus ja tasa-arvo.
Suomalaisen työelämän yhtenä vahvuutena pidetään luottamuspääomaa. Työelämässämme korostuvat sopimuskulttuuri ja yhteistoiminta työnantajien ja työntekijöiden välillä. Tämä meille itsestään selvä toimintatapa on kuitenkin poikkeuksellinen Euroopassa. Mutta, vaikka luottamus ja yhteistyö ovat suomalainen tapa toimia, tarvitaan tulevina vuosina luottamuksellisen yhteistyön laajentumista yhä useammalle työpaikalle. Työolobarometrin tulosten mukaan olemme jo menossa oikeaan suuntaan. Vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan 80 prosenttia palkansaajista oli samaa mieltä siitä, että tasapuolinen kohtelu sekä avoimuus ja luottamus johdon ja työntekijöiden välillä olivat parantuneet.
Mitä työpaikalla olevasta luottamuksen ilmapiiristä sitten seuraa? Parhaimmillaan se näkyy mahdollisuutena vaikuttaa omaan työhön ja työhön liittyviin päätöksiin. Luottamuksesta seuraa todennäköisesti vastuiden ja valtuuksien lisääntyminen. Vuorovaikutus ja avoimuus vahvistuvat. Tarvittaessa kukin uskaltaa pyytää apua ja tukea. Avoin ilmapiiri rohkaisee myös ideointiin ja luovuuteen työn ja toimintatapojen kehittämiseksi. Tulevaisuuden menestyvät työpaikat tarvitsevat laajaa osallistumista, luottamukseen perustuvaa yhteistyötä.
Accran kirjoituksissa Paulo Coelho kirjoittaa, että työtä tekemällä huomaamme, ettemme pysty elämään ilman muita, ja että muutkin tarvitsevat meitä. Vahvistamalla luottamuksen positiivista kehää, teemme elämämme paljon helpommaksi!
Margita Klemetti
Kirjoittaja on hankejohtaja Työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hankkeessa