Luottamus hakusessa

Onko Suomessa vielä halua ja kykyä sopia työelämän asioista? Näyttää siltä, että luottamusongelmien kanssa painitaan sekä työpaikoilla että valtakunnallisella tasolla.
23.01.2013 16:07
SAK
Jyri Häkämies ja Lauri Lyly

Työpaikoilla on luottamusmiesten mukaan nykyisin vaikeampi päästä asioista sopuun neuvotellen kuin menneinä vuosina. Kiista kolmesta koulutuspäivästä taas hiertää valtakunnallisia työmarkkinaneuvotteluja.

Työnantajapuoli liputtaa paikallisen sopimisen laajentamisen puolesta. SAK katsoo, että paikallista joustovaraa on nykyäänkin riittävästi – luottamus on se, mitä kaivataan.

– Suomen työehtosopimuksissa on Euroopan joustavimmat työajat. Nykyisilläkin sopimuksilla voidaan löytää kullekin työpaikalle sopivat ratkaisut, jos paikallisesti löytyy luottamusta ja kykyä sopia asioista, korosti SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tänään tammikuun kihlauksen vuosipäivänä.

– Vuosipäivä pistää ajattelemaan, totesi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämieskin.
Hänkin uskoo, että sopia voidaan, kunhan työpaikalla löytyy luottamusta, yhteinen näkemys tilanteesta ja keskustelukulttuuri.

Mitä ilmeisimmin näitä kaikkia on nykyisellään vaikea saavuttaa. Neuvottelu on SAK:laisten luottamusmiesten mukaan usein vaikeaa erityisesti suurilla työpaikoilla, joissa ohjeistus tulee konsernijohdolta sekä ihan pienillä työpaikoilla, joilla ei ole luottamusmiestä.

Paikallisesti riittää sovittavaa

Lylyllä ja Häkämiehellä on kuitenkin hyvin erilaiset näkemykset siitä, mistä asioista paikallisesti pitäisi sopia.

– Palkoista ja työehdoista, totesi Häkämies ykskantaan.

Lyly puolestaan on sitä mieltä, että palkkaneuvotteluissa ns. perälaudasta täytyy sopia valtakunnallisesti. Silloin kaikki saavat samansuuruisen palkankorotuksen, ellei paikallisesti päästä sopuun siitä, miten muuten korotukset jaetaan.

Hän muistutti myös, että jos paikallisesti halutaan murtaa perälauta, keskusteluun täytyy nostaa myös työrauha. Se tarkoittaa, että työntekijöillä täytyy olla tarvittaessa mahdollisuus työtaisteluun. Muuten neuvotteluasema on epätasainen.

Lylyn mielestä paikallisesti kannattaa sopia työelämän laatuun liittyvistä asioista. – Tuottavuus ja työhyvinvointi kulkevat käsi kädessä.

Yhtä mieltä miehet olivat siitä, että keskustelu palkka-alesta voidaan lopettaa. EK puhuu palkkamaltista ja SAK kantaa huolta siitä, että pieni- ja keskituloisten toimeentulo turvataan seuraavassa palkkaratkaisussa. Sopimusyhteiskuntaa kannattavat molemmat.

Lauri Lyly ja Jyri Häkämies kohtasivat tänään SAK:n Sopimusta ei jätetä -seminaarissa Helsingin Paasitornissa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.