Lisää jäseniä liittoihin – paremmat oikeudet työntekijöille

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC tavoittelee 20 miljoonaa uutta jäsentä vuoteen 2018 mennessä. Järjestäytymisasteen on noustava, jos työntekijöiden kaltoin kohtelua halutaan vähentää.
22.05.2014 12:13
SAK
ITUCin kongressi kokoontuu parhaillaan Berliinissä.

Vain seitsemän prosenttia kaikista maailman työntekijöistä kuuluu vapaisiin ammattiliittoihin. Monet hallitukset ja ylikansalliset yritykset loukkaavat työntekijöiden oikeutta perustaa ammattiliittoja ja neuvotella yhdessä työehdoistaan.

ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow innosti järjestön kokouksessa Berliinissä ammattiliittoja puhaltamaan yhteen hiileen ja kamppailemaan voimakkaammin ay-oikeuksien toteutumisen puolesta. Jopa 20 miljoonan uuden jäsenen tavoite on Burrowin mukaan kova, mutta mahdollinen saavuttaa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää Burrowin tavoin järjestäytymisen edistämistä yhtenä kansainvälisen ay-liikkeen keskeisistä tehtävistä.

– Se on avainasemassa, jos työntekijöiden kaltoin kohtelu halutaan estää.

ITUCin päästävä vaikuttamaan talouspolitiikkaan

Lyly korostaa, että ITUC on ammattiyhdistysliikkeen ainoa globaali toimija.

– Järjestön on päästävä mukaan pöytiin, joissa tehdään maailmanlaajuisesti vaikuttavia talouspoliittisia päätöksiä. Vaikuttamisen paikkoja ovat muun muassa G20-maiden kokoukset.

Erityisen ilahtunut Lyly on siitä, että tyttöjen ja naisten koulutuksen edistäminen on noussut kokouksessa vahvasti esiin.

ITUC edustaa 176 miljoonaa työntekijää 161 maasta. SAK, STTK ja Akava ovat ITUCin jäseniä. Järjestön joka neljäs vuosi pidettävä kongressi jatkuu perjantaihin asti.

ITUCin Berliinin kongressin nettisivut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.