Liitossa töissä: Paperiliiton vastaava työehtosihteeri Markku Häyrynen haluaa sopia työajoista paikallisesti
Moni jatkuvan kolmivuorotyön väsyttämä tahtoisi työpaikalleen 12-tuntisen vuorojärjestelmän, sanoo paperityöntekijöiden etuja ajava Markku Häyrynen.
Paperityöläisen perinteinen työvuorokierto kuulostaa jo kirjoitettuna raskaalta.
Kahteen viikkoon mahtuu neljä aamuvuoroa, neljä iltavuoroa ja neljä yövuoroa – mutta vain kaksi vapaapäivää. Rupeaman jälkeen seuraa kuuden päivän vapaa.
Paperiliiton vastaava työehtosihteeri Markku Häyrynen tietää, että moni työntekijä kärsii univaikeuksista ja joutuu elämään eri rytmissä kuin perheensä.
– Kun järjestelmä pyörii ympäri vuoden, se ei ota huomioon pyhäpäiviä eikä viikonloppuja. Vuoro osuu mihin osuu, Häyrynen kuvaa.
Hän esittää, että paperiteollisuus tarttuisi rohkeasti työehtosopimuksen suomaan mahdollisuuteen työaikojen ja työvuorojärjestelmien paikallisesta sopimisesta.
Edelläkävijät ovat jo siirtyneet 12-tuntiseen vuorojärjestelmään, jossa työpäivät ovat totuttua pidempiä mutta niitä tulee lukumääräisesti vähemmän.
Tämä tarkoittaa, että myös yövuoro napsahtaa kohdalle aiempaa harvemmin.
– Kentällä on tykätty kovin, Häyrynen summaa.
Kevennykset kantavat pitkälle
Markku Häyrynen on työskennellyt Paperiliiton palveluksessa 16 vuotta. Työehtosopimusneuvotteluihin osallistuva edunvalvonnan konkari on huomannut, että työpaikkakohtaisten ratkaisujen tekeminen on suuruuden ekonomian puristuksessa käynyt vaikeaksi.
– Osaltaan paikallista sopimista estävät myös vanhat ideologiset toimintatavat.
Neuvottelupöydissä Häyrynen puhuu työaikojen paikallisen sopimisen puolesta, koska tietää yksilöllisten ratkaisujen olevan tarpeen esimerkiksi ruuhkavuosia eläville tai ikääntyville työntekijöille.
Vuorojärjestelmän keventämisestä hyötyvät hänen mukaansa myös työnantajat.
– Meillä on selkeää näyttöä siitä, että kun työaikamuotoja on parannettu, sairauspoissaolot ovat vähentyneet.
Työajat vaikuttavat myös siihen, miten harmaantuva paperiala saa uutta osaavaa työvoimaa.
– Uusi sukupolvi haluaa entistä enemmän pystyä vaikuttamaan oman työnsä sisältöön ja siihen, kuinka usein työpaikalla pitää olla fyysisesti läsnä. Ei ole siis yhdentekevää, mitä paperiteollisuus tarjoaa työntekijöille tulevaisuudessa.