Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Liikaa ja liian vähän työvoima…

Uutinen

Liikaa ja liian vähän työvoimaa

Kunnissa ollaan puun ja kuoren välissä: kiristyvä talous ajaa vähentämään väkeä, mutta toisaalta työntekijöistä on pulaa lähivuosina. Yllättävän harva kunta on hyödyttänyt työntekijöidensä kouluttamista aloille, joilla työvoimaa tulevaisuudessa tarvitaan, ihmetellään Palkkatyöläisen pääkirjoituksessa.

Kuntien yhdistymisiin liittyvää viiden vuoden irtisanomissuojaa parjataan, mutta antaa se ainakin työntekijöille turvallisuudentunnetta jatkuvan muutoksen oloissa. Se tarjoaa myös kunnille mahdollisuuden. Ne eivät menetä työvoimaa, koska siitä on lähivuosina ilmiselvä tarve. Kuitenkin yllättävän harva kunta on tarttunut tilaisuuteen kouluttaa väkeä aloille, joilla lähivuosina tarvitaan käsipareja.

JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vaati uusien sote-alueiden henkilöstölle samantasoista muutosturvaa kuin kuntien työntekijöillä on kuntien yhdistyessä. Kuntatyöntekijöille on taattu viiden vuoden irtisanomissuoja kuntien yhdistyessä. Eloranta perusteli vaatimustaan työntekijöiden tasavertaisella kohtelulla ja lisäksi hänen mukaansa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä on pidettävä kiinni.

Kun kuntien rahat vähenevät, niin monissa kunnissa viiden vuoden siirtymäajan jälkeen ovat edessä lomautukset ja irtisanomiset. Epävarmuus kalvaa työpaikoilla ja väen vähentyessä kiire lisääntyy. Jaksaminen on koetuksella, kun palvelujen tarve väestön ikääntymisen vuoksi pikemminkin kasvaa kuin vähenee.

Teemasivuilla on seurattu, kuinka kuntien yhdistymisen on sujunut Kouvolassa. Kunta saa kritiikkiä työntekijöiltä. Heitä ei kuultu kuntaliitosta valmisteltaessa. Luottamushenkilöiden mukaan olisi ollut fiksua kysyä työntekijöiltä itseltään, kuinka töitä voitaisiin kehittää ja hoitaa tehokkaammin. Lisäksi kaupunki tuijottaa yksinomaan henkilöstökuluja ja nuppilukua, vaikka ostopalvelujen kustannukset kasvavat 8–10 prosentin vuosivauhtia.

Kouvolassa kilpailutetaan ja puhutaan ulkoistamisesta samaan aikaan kun esimerkiksi Kotka ja Mikkeli palauttavat töitä kaupungin omaksi työksi, koska ne tulivat liian kalliiksi yksityisellä.

Aino Pietarinen