Lakkoaalto laajenee Islannissa

Islantia huhtikuun alusta koetelleet lakot laajenevat. Maan suurin ammattiliitto SGS aloittaa laajat varoituslakot huhtikuun lopulla.
22.04.2015 12:38
SAK
Kalanjalostustehdas Islannin Grundarfjordurissa

Lakoissa ovat olleet jo muun muassa eläinlääkärit, sairaalahenkilökunta, sinfoniaorkesteri sekä monet akateemiset työntekijät kuten juristit. Työtaistelutoimet liittyvät palkkaneuvotteluihin.

Nyt lakot laajenevat. Maan suurimman ammattiliiton Starfsgreinasamband Íslandsin (SGS:n) jäsenistä 94,6 prosenttia tuki lakkoa huhtikuun 20. päivän jäsenäänestyksessä.

SGS:n 52 000 jäsenestä 42 prosenttia työskentelee elintarvikealalla, muun muassa kalan- ja lihanjalostuksen parissa, ja 32 prosenttia palvelualoilla, esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa. Loput jäsenet työskentelevät teollisuudessa, rakentamisessa ja kuljetuksessa.

SGS aloittaa puolen päivän lakolla 30. huhtikuuta ja jatkaa lyhyillä lakoilla toukokuun 26. päivään asti. Sen jälkeen lakko on rajoittamaton, ellei sopimukseen ole päästy.

SGS neuvottelee kahdesta eri työehtosopimuksesta. Lakossa on noin 10 000 liiton jäsentä.

Hallituksen jäsenten palkkiot lisäsivät lakkohaluja

Lakkohalukkuutta vauhditti kalanjalostaja HB Grandin päätös nostaa hallituksensa jäsenten palkkioita 33 prosenttia.

– Tämä on kuin bensiinin heittämistä liekkeihin palkkaneuvottelujen aikana. Ihmiset ovat todella loukkaantuneita, sanoo SGS:n johtaja Drífa Snædal. Työntekijöille on tarjottu 3,3 prosentin korotusta.

Maaliskuussa HB Grandi juhlisti ennätyssuurta voittoaan tarjoamalla työntekijöille ilmaiset mehujäät. Kalatehtaan työläinen Jónína Björg Magnúsdóttir teki asiasta Sveiattan (Häpeä) -nimisen suosituksi nousseen laulun.

Keskusjärjestö tavoittelee vähimmäispalkan korottamista

Islannin ammattiliittojen keskusjärjestö ASI on vaatinut maan vähimmäispalkan korottamista 1 360 eurosta 2 040 euroon kuussa. SGS tukee tavoitetta.

Eläinlääkärien ja elintarvikeviranomaisten lakko vaikeuttaa suuresti Islannille tärkeää kalan vientiä, koska elintarvikkeiden tarkastusta ei voida järjestää. Yliopistollisen sairaalan lakkoilun vuoksi on peruutettu satoja toimenpiteitä, kuten röntgenkuvauksia ja leikkauksia.

Monia huolestuttaa kuitenkin se, että Islannin osallistuminen Euroviisuihin voi olla vaarassa. Äänestystä valvovat nyt lakossa olevat Reykjavikin notaarit.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.