Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lakko, tukilakko, saarto, ylit…

Teollisuusliiton lakkovahteja Helsingissä helmikuussa 2025. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Uutinen

Lakko, tukilakko, saarto, ylityökielto – Mitä työtaistelutermeillä tarkoitetaan?

Ammattiliitot ja työnantajaliitot käyvät parhaillaan laajasti neuvotteluja uusista työehtosopimuksista. Monilla aloilla neuvottelut ovat kuitenkin edenneet nihkeästi. Neuvotteluja vauhdittaakseen ammattiliitot ovat uhanneet työtaistelutoimilla, joista osa on jo toteutettu.

Työehtoneuvottelut takkuavat erityisesti siksi, että työnantajapuoli on haluton parantamaan työntekijöiden työehtoja ja tarjoamaan sellaisia palkankorotuksia, jotka kuroisivat kiinni palkansaajien viime vuosina heikentynyttä ostovoimaa. Useilla aloilla työnantajat ovat pikemminkin tuoneet neuvottelupöytään tukun työehtojen heikennysesityksiä.

Ammattiliitot eivät turvaudu työtaistelutoimiin kevyin perustein. Ne pyrkivät sopimaan työehdoista ensisijaisesti neuvottelemalla. Siinäkin vaiheessa, kun työehtosopimus on päättynyt eikä alan työrauha siten ole voimassa, lakko ja muut työtaistelutoimet ovat viimesijainen keino, jolla liitot pyrkivät edistämään työntekijöiden palkkoja ja muita työehtoja.

Listasimme tähän artikkeliin ne työtaistelutoimet, jotka ovat olleet käytössä tämän neuvottelukierroksen aikana.

Työtaistelutoimia

Lakko

Lakolla tai työnseisauksella tarkoitetaan sitä, että työntekijät eivät mene töihin. Lakossa olevan työntekijän työsuhde pysyy voimassa, mutta hän ei saa lakon ajalta palkkaa. Ammattiliitto voi kuitenkin maksaa lakkoavustusta jäsenilleen.

Lakkoon menevää työntekijää ei saa kohdella lakon vuoksi eri tavalla kuin muita työntekijöitä. Häntä ei saa irtisanoa eikä esimerkiksi jättää bonuksia maksamatta. Työnantaja ei saa painostaa ammattiliiton järjestämään lakkoon osallistuvia työntekijöitä millään tavalla.

Ammattiliiton on ilmoitettava lakosta vähintään kaksi viikkoa ennen sen alkamista.

Tukilakko

Tukilakko on myötätuntotyötaistelu, jolla muut ammattiliitot tukevat toisen ammattiliiton työehtoneuvotteluja. Myös saman ammattiliiton muiden alojen työntekijät voivat tukilakolla tukea ammattiliittonsa toisen sopimusalan neuvotteluja.

Tukilakot kohdistetaan aloille, joiden työehdoista tuettava ammattiliitto on neuvottelemassa. Tukilakosta on tehtävä ilmoitus seitsemän päivää ennen sen alkamista.

Saarto

Saarto on työtaistelutoimi, jossa muiden yritysten työntekijät kieltäytyvät työskentelemästä saarron alaisen yrityksen kanssa. Lisäksi työnhakijoita kehotetaan olemaan hakematta töitä saarretusta yrityksestä.

Ammattiliitot voivat käyttää saartoa myös myötätuntotyötaistelutoimena. Muut ammattiliitot ovat tukeneet esimerkiksi Teollisuusliiton teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden työehtosopimusneuvotteluja käsittelysaarroilla. Käsittelysaarron aikana työntekijät eivät lastaa eivätkä pura tiettyjen Teollisuusliiton työtaisteluihin liittyvien yritysten tavaroita tai lastia. Saarrot vaikuttavat rahdin käsittelyyn muun muassa satamissa ja raideliikenteessä.

Ylityökielto

Ylityökiellon aikana työntekijät eivät tee lainkaan ylitöitä ja työskentelevät vain säännöllisen työajan puitteissa.

Työntekijällä on muulloinkin aina oikeus kieltäytyä ylitöiden tekemisestä.

Vuoronvaihtokielto

Vuoronvaihto tarkoittaa työvuorolistassa julkaistun työvuoron siirtämistä toiseen ajankohtaan. Vuoronvaihtokiellon aikana työntekijät kieltäytyvät työnantajan ehdottamasta työvuorojen vaihtamisesta. Työntekijät evät tee työaikaansa muitakaan työnantajan esittämiä muutoksia.

Työntekijän omasta aloitteesta tekemä vuoronvaihto on kiellonkin aikana mahdollista.

Tilapäisen siirron kielto

Tilapäisen siirron kielto tarkoittaa, ettei työnantaja voi siirtää työntekijöitä heidän vakiintuneesta työskentelypaikastaan tai työtehtävästään toiseen. Työntekijät tekevät töitä vain vahvistetun työvuorolistan mukaisesti, mutta lisätöitä he voivat ottaa vastaan.

Varallaolokielto

Varallaolo tarkoittaa, että työntekijä sitoutuu olemaan vapaa-ajallaan tavoitettavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa kutsua työhön. Varallaolokiellon aikana työntekijät kieltäytyvät varallaolosta eivätkä siten esimerkiksi tule vapaa-ajaltaan sijaistamaan äkillisesti pois töistä jääviä kollegoitaan.

Työsulku

Työsulku on työnantajan työtaistelutoimi. Se tarkoittaa, että työnantaja estää työntekijöitä pääsemästä töihin ja keskeyttää heidän palkanmaksunsa.

Ammattiliitot tiivistävät yhteistyötään

Suomessa on jo vuosikausia tuettu yritysten kilpailukykyä maltillisilla palkkaratkaisuilla. Samalla palkansaajat on ajettu poikkeuksellisen syvään ostovoimamonttuun.

Tällä työehtosopimuskierroksella SAK:n ammattiliitot tavoittelevat palkkaratkaisuja, joilla tuetaan ensisijaisesti palkansaajien ostovoiman palauttamista ja oikeudenmukaisia palkankorotuksia. Teollisuusliitto on ilmoittanut tavoittelevansa yhteensä 10 prosentin tai vähintään 250 euron palkankorotuksia kahden vuoden aikana. Useilla muilla SAK:n ammattiliitoilla on sama tavoite.

Ammattiliitot tekevät tiivistä yhteistyötä neuvotteluissa ja tukevat muita liittoja näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Jokainen ammattiliitto kuitenkin päättää tavoitteistaan ja neuvottelee työehtosopimuksensa itse

#VoitollaTyöhön

Tutustu käynnissä oleviin työtaisteluihin ja työtaistelu-uhkiin

Seuraa SAK:laisten ammattiliittojen työehtoneuvotteluja