Lähipäivät ratkaisevat

Lähipäivinä ratkaistaan, lähteekö prosessi etenemään kohti työmarkkinaratkaisua. Kovin pitkään ei SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan enää voi tunnustella, sillä Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelut alkavat.
27.08.2013 14:27 karhu admin
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly valotti sopimustilannetta SAK:n työmarkkinaseminaarissa Korkeasaaressa.

 – Kevääseen verrattuna nyt työmarkkinapaine on noussut, sillä kohta on saatava jotain ratkaisuja. Painetta on nostattanut myös poliitikkojen luomat paineet. Työmarkkinasopimus olisi ylivertainen talouspolitiikan välineistössä, arvioi Lyly SAK:n työmarkkinaseminaarissa.

Viime päivinä on Lylyn mukaan tasoitettu maata ja selkeytetty työmarkkinatilannetta. Vanhoista asioista esimerkiksi koulutusoikeus on vihdoin nytkähtänyt eteenpäin. Budjettiriiheltä Lyly odottaa tietoja rakenteellisista ratkaisuista, jotka vaikuttavat jatkossa palkansaajien asemaan.

 – Myös työmarkkinapöytä kaipaa siivoamista ennenkuin neuvotteluihin voidaan päästä. Osapuolet ovat monista asioista kaukana toisistaan. Näitä asioita perataan ennen kuin todelliset neuvottelut voidaan aloittaa, Lyly muistutti.

Budjettiriihestä työllistäviä päätöksiä

Lyly edellyttää, että hallitus tekee budjettiriihessä päätöksiä työllisyyden näkökulmasta. Kaikkien päätösten pitää työllistää, ja hallituksen tukieuroilla pitää saada työllistävät eurot liikkeelle. Hän odottaa budjettiriihestä vipuvaikutusta työllistämiseen.

 – Niukassa taloustilanteessa myös mahdollisen sopimuksen laaturatkaisut on kohdistettava eniten tukea tarvitseviin, työttömiin ja silpputyötä tekeviin. Tärkeintä on, että päätökset tehdään oikeudenmukaisesti, korosti Lauri Lyly.

Lyly arvioi, että muutaman päivän sisällä selviää, lähdetäänko neuvottelemaan jostain kokoavasta ratkaisusta. Jos neuvotelut alkavat, Lyly odottaa niiden etenevän nopeasti.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.