Laadukas työ − tavoite pakenee?
Hävittävätkö täystyöllisyysvaatimukset laadukkaat työsuhteet? Siinä pohdittavaa Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n edustajakokouksen Laadukkaita työpaikkoja kaikille -panelisteille.
Pelkkä työpaikkojen määrän kasvattaminen saattaa heikentää niiden laatua. Euroopassa tarvitaan panelistien mukaan laadukasta koulutusta, osaavaa työvoimaa ja hyvin hoidettua talouspolitiikkaa.
Saksan DGB:n Reiner Hoffmann arvioi, ettei täystyöllisyys onnistu ilman investointeja ja kestävää kasvua.
− Tarvitaan kestävää eurooppalaista teollisuuspolitiikkaa. Yhdessä voisimme tarkastella jäsenvaltioiden vahvuuksia. Myös energiapolitiikassa ja ilmastonsuojelussa tarvitsemme yhteistä eurooppalaista toimintaa.
Espanjan UGT:n Candido Mendez näki laadukkaan työn liittyvän myös innovaatioihin, joihin hänen mukaansa epävarmat työsuhteet eivät kannusta.
− Hyvä, turvallinen ja terveellinen työ edistää työn tuottavuutta ja tuloksellisuutta. Se on työntekijöiden ja yritysten etu. Nyt on kuitenkin valitettavaa, että yritysten muuttuneet strategiat vievät meitä toiseen suuntaan, arvioi SAK:ta edustava JHL:n Jarkko Eloranta.
Eloranta muistutti, että me Suomessakin olemme kulkemassa kohti heikompilaatuisia työpaikkoja.
Eloranta kiitti samalla tuesta, jota suomalainen ay-väki sai järjestäessään taannoin mielenosoituksen taatakseen laadukkaat työsuhteet.
Laadukkaaseen työhön päästään vain osaamista kehittämällä. Koulutus ja jatkuva oppiminen on keskeistä työpaikkojen laadulle. Se myös takaa parhaiten uudelleentyöllistymisen.
Eloranta muistutti talouskasvun ja investointien merkityksestä. Nyt olisikin satsattava liikenne- ja muiden verkostojen toteuttamiseen. Hän korosti, että olisi äärimmäisen tärkeää, jos julkisista hankinnoista päätettäessä huomioitaisiin sosiaaliset kriteerit ja kunnon työsuhteen ehdot.
Kreikan Yannis Panagopoulos GSEE:stä sanoi ymmärtävänsä suomalaisia. Omassa maassaan hän kaipaisi kaikille työtä ja työntekijän arvokkuuden palauttamista.
− Kreikassa työntekijät kärsivät harmaasta taloudesta. Tarvitsemme työmarkkinoille turvallisuutta ja vakautta sekä elinikäistä oppimista.
Puolan Piotr Duda Solidarnoscista arvioi, että Puolassa tilanne vain heikkenee koko ajan. Maassa tarvitaan sosiaaliturvaa ja turvallisia työpaikkoja.
− Taidamme kaikissa maissa olla menossa heikompilaatuisten töiden suuntaan, totesi Belgian CSC:n Marie-Hélène Ska.
Hän korosti, että kansallisesti pitää ryhtyä edistämään hyviä työpaikkoja. Tarvitaan myös koko Eurooppaa hyödyntäviä investointeja.
Euroopan pakolaiskriisi
Euroopan yllättänyt pakolaiskriisi viritti vilkkaan keskustelun EAY:n edustajakokouksen toisena päivänä. Keskustelun aloitti LOn puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson, joka kertoi, että Ruotsiin on tänä vuonna tulossa satatuhatta ihmistä.
− Aina puhutaan, mikä on muiden vastuu, mutta haluan korostaa, että ay-liikkeelläkin on vastuu. Olemme aloittaneet Ruotsissa useiden yhteistyökumppaneiden kanssa Nopea raide -ohjelman, jossa nopeasti koulutetaan 5 000 kokkia, Thorwaldsson muistutti.
Hyvän integraation esimerkkinä EAY:n edustajakokouksessa käytti puheenvuoron ruotsalainen ministeri Aida Hadzialic, jonka lapsuuden kokemuksiin kuuluvat kodin menetys sekä aika pakolaisleirillä. Hän mukaansa Ruotsi on valinnut solidaarisuuden vihan sijaan.
Hadzialic korosti, että on tärkeää investoida toinen toisiimme. Ruotsalaisen saivat minut rakastamaan maatani ja siksi olen politiikassa mukana. Maamme on vauras ja olemme pystyneet pelastamaan kymmeniä tuhansia pakolaisia.
Hadzialic vetosi, että jos Ruotsi pystyi ottamaan vastaan 82 000 pakolaista 1990-luvun vaikeina aikoina, niin me kaikki pystymme tähän yhdessä myös nyt.
Aino Pietarinen