Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kuusikko mahdollisesti koolle …

Uutinen

Kuusikko mahdollisesti koolle tiistaina

Kuva: Ville Juurikkala

Työmarkkinajohtajien kuusikko keskeytti neuvottelut tänään sunnuntaina klo 16.30. Missään keskeisissä tupon laatuasioissa ei tapahtunut edistymistä, eikä kuusikolla sen vuoksi ollut edellytyksiä jatkaa neuvotteluja myöskään palkkaratkaisusta. Tuponeuvotteluja on jumittanut TT:n neuvotteluvaltuuksien puuttuminen. TT:n työvaliokunta teki torstain kokouksessaan listan teemoista, joista TT ei voi keskustella.

Neuvottelut jatkuvat tiistaina, elleivät järjestöjen tänään ja huomenna kokoontuvat hallinnot toisin päätä.

– Tilanne on nyt astetta vakavampi kuin se ulospäin saattaa näyttää, totesi SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen TT:ssä klo 17 pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Ihalainen korosti, että avoinna on niin suuri määrä keskeisiä kysymyksiä, ettei neuvotteluissa ollut edellytyksiä löytää ratkaisuja aamuun mennessä. Neuvotteluja ei kuitenkaan ole katkaistu kokonaan, vaan järjestöt tulevat omissa hallinnoissaan pohtimaan edellytyksiä ratkaisujen löytämiseen.

– Minulla on kuitenkin toive ja halu, että neuvotteluja voitaisiin jatkaa. Kovin paljon pitää kuitenkin tapahtua, että yhteinen pohja ratkaisuille löytyy.

– Jotta kuva ei olisi täysin synkkä, täytyy todeta, että edistystä on tapahtunut ammatillisen osaamisen ja koulutuksen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa. Kovia auki olevia asioita ovat kuitenkin palkansaajien muutos- ja työsuhdeturvan parantaminen irtisanomisuhkatilanteissa, yleistyvän silpputyön edellyttämä vähimmäistyöaika, työajan lyhentäminen keskeytymättömässä kolmivuorotyössä sekä luottamusmiesten aseman parantaminen. Ulkomaalaisten työehtojen valvonnasta on keskusteltu, mutta ratkaisuja ei tästäkään asiakokonaisuudesta ole löytynyt, Ihalainen totesi.

Ihalainen korosti, että neuvottelut jumiutuivat nimenomaan laatuasioihin.

– Sekä palkankorotusten taso että palkkaratkaisun rakenne ovat edelleen auki, mutta olemme sopineet, että niitä normaaliin tapaan käsitellään vasta neuvottelujen loppuvaiheessa. Palkka- ja ostovoimakysymykseen liittyy tosin iso periaatteellinen kysymys tulos- ja voittopalkkioiden pelisäännöistä, jossa siinäkään ei yhteistä näkemystä yrityksistä huolimatta ole syntynyt.

Aikataulusta Ihalainen totesi, että eduskunta on ilmoittanut takarajansa mahdollisille tupoon liitettäville lakiesityksille (3.12.) ja sitä on myös kunnioitettava. Mahdollisuutta kovin pitkään lisäaikaan ei siis ole, sillä liitoille on vielä jäätävä aikaa omille soveltamisneuvotteluilleen, ennen kuin sopimus voitaisiin allekirjoittaa.

SAK:n työvaliokunta kokoontuu tänä iltana klo 18 käsittelemään neuvottelutilannetta. SAK:n hallitus on puolestaan koolla huomenna maanantaina klo 9.30. Maan hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan tälle illalle suunniteltu kokous on peruuntunut.

SAK:n tupo-sivut löytyvät osoitteesta
.