Kuuba lopettaa satoja tuhansia julkisen sektorin työpaikkoja

05.01.2011 15:42
SAK
Uutisia Suomen ulkopuolelta

Kuuba on pääsemässä vauhtiin julkisen sektorin työpaikkojen lopettamisessa, uutistoimisto Reuters raportoi tiistaina Havannasta. Kuuban johto ilmoitti syyskuussa 2010, että tavoitteena on lakkauttaa julkisaloilla peräti puoli miljoonaa työpaikkaa maaliskuuhun 2011 mennessä.

Samanaikaisesti yksityisyrittämisen rajoituksia lievennetään. Suunnitelman mukaan sadat tuhannet työpaikkansa menettävät jatkavat työntekoa joko osuuskuntien jäseninä tai itsensä työllistävinä yrittäjinä.

Uudistuksen päämääränä on virtaviivaistaa Kuuban taloutta, jonka kehitys on ollut pitkään tahmeata. Kuuban virallinen ay-organisaatio on ilmoittanut toimivansa sen puolesta, että työpaikkansa menettävien valinta tehdään asiallisin perustein.

Syyskuussa 2010 ay-federaatio ilmaisi tukensa painopisteen siirtämiselle julkiselta sektorilta yksityiselle. "(Julkisen sektorin) taloudelliset tappiot ovat hyvin vahingollisia. Ne luovat ja ylläpitävät huonoja tottumuksia", federaatio perusteli tukeaan vuosikymmeniin radikaaleimmalle uudistushankkeelle.

Koulutus ja terveydenhuolto ovat Kuubassa ilmaisia kaikille kansalaisille, mutta useimpien kuubalaisten tulot ovat hyvin pienet. Maan valuutan virallisen vaihtokurssin mukaan kuubalaiset ansaitsevat keskimäärin ainoastaan 15 euroa kuukaudessa.

Julkisen sektorin työpaikkojen vähentäminen jatkuu myös maaliskuun 2011 jälkeen, mikäli maan johto pitää kiinni syyskuussa 2011 julkistamastaan suunnitelmasta.

Ennen käynnissä olevaa uudistusta julkisen sektorin osuus Kuuban taloudesta oli noin 85 prosenttia.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.