Kuitti jokaisesta ostoksesta

Ensi vuoden alusta alkaen yrittäjän on aina tarjottava asiakkaalle kuitti hänen osatamastaan tuotteesta tai palvelusta. Uusi laki lisää käteisen rahan käytön valvontaa ja torjuu siten harmaata taloutta.
17.09.2013 13:57
SAK

– Tämä on erinomainen uudistus. Viranomaiset voivat ilman pitkällistä tutkintaa puuttua jo siihen, jos kuittia ei tarjota, kehuu SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Toki kuitin pimittäminen antaa aiheen tutkia tarkemmin mahdollista vero- tai kirjanpitorikosta. Kuitti on todistus siitä, että ostos merkitään kassaan ja kirjanpitoon.

– Jos niin ei tehdä, kyseessä on harmaan talouden yritys, joka kiertää veroja tai muita maksuja, Lehto toteaa.

Velvollisuus koskee kaikkia aloja

Yrittäjän velvollisuus tarjota kuitti koskee käteisellä rahalla ja maksukorteilla tehtyjä ostoksia kaikilla toimialoilla. Asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse ottaa kuittia vastaan.

Kuitista täytyy käydä ilmi myyjän yhteystiedot, tavaran tai palvelun määrä ja luonne, hinta ja arvonlisävero.

Laki ei koske yleishyödyllistä yhdistys- ja harrastustoimintaa, ulkona tapahtuvaa tori- ja markkinamyyntiä tai satunnaista ja vähäistä elinkeinotoimintaa.

Tonnin sanktio mahdollinen

Lakia valvovat poliisi, verohallinto ja aluehallintovirastot. Jos kuittia ei tarjota, valvoja voi määrätä 300–1000 euron suuruisen laiminlyöntimaksun.

Anu-Tuija Lehto muistuttaa, että kuittipakko on kuitenkin vain pieni pisara harmaan talouden torjunnassa. SAK on jo pitkään vaatinut tilaajan vastuun lisäämistä sopimuskumppaniensa toiminnasta.

– Ketjutetuissa urakoissa ylempänä ketjussa olevan yrityksen pitäisi vastata siitä, että sille alihankintana tekevät yritykset maksavat veronsa, palkkansa ja sosiaaliturvamaksunsa asianmukaisesti.

SAK on mukana harmaata taloutta torjuvassa yhteiskunnallisessa kampanjassa. Kampanja näkyy ja kuuluu tämän ja tulevien viikkojen aikana radiossa, elokuvissa ja aikakauslehdissä.

Kenen tulevaisuutta rahoitat?

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.