Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kreikkalaiset kituuttavat roma…

Dimitris Bountoris joutui vaihtamaan yrittäjyyden merimiehen ammattiin. Ammatinvaihdon myötä hänen tulonsa romahtivat.

Uutinen

Kreikkalaiset kituuttavat romahtaneilla tuloilla

Palkkoja ja eläkkeitä on leikattu samalla kun hinnat ovat nousseet ja verot kiristyneet. Syyllisiä ovat korruptoituneet poliitikot ja ahneet pankit, sanoo Giorgos Gogos Kreikan satamatyöläisten ammattiliitosta. Sähkömies Dimitris Bountorisista tuli merimies. Kriisi muuttu hänen elämänsä kokonaan.

– Korruptoituneet poliitikkomme ja ahneet pankkiirimme ovat aiheuttaneet eurokriisin, mutta hinnan siitä maksavat kreikkalaiset palkansaajat, kiihtyy Pireuksen satamatyöläisten ammattiliiton pääsihteeri Giorgos Gogos puhuessaan Kreikan kolmen viime vuoden kehityksestä.

Kriisi on koetellut ankarasti Kreikan palkansaajia, eivätkä satamatyöläiset ole poikkeus. Satamatyöläisten palkat ovat laskeneet 35 prosenttia, työehtoja on heikennetty ja eläkeikää nostettu.

Giorgos Gogos– Olemme silti selviytyneet paremmin kuin monet muut palkansaajaryhmät ja onnistuneet torjumaan yritykset irtisanoa vakinaisia työntekijöitä, toteaa Giorgos.

– Kovaa on, kun palkkoja alennetaan ja samaan aikaan hinnat nousevat. Sen huomaan minäkin. Kotona kaksi pientä lasta, Giorgos sanoo.
Hän kertoo, että lähes 30 prosenttia kreikkalaisista työntekijöistä, 1,5 miljoonaa, on tällä hetkellä vailla työtä. Nuorisotyöttömyys lähentelee 60 prosenttia.

Sähkömiehestä merimieheksi

Dimitris Bountoris työskentelee matruusina risteilyalus Freedomilla. Dimitrisin elämän nykyinen kriisi on muuttanut kokonaan.

– Merimiehen ammattia en ollut ikinä edes ajatellut, mutta hätä ei lue lakia, sanoo Dimitris, joka toimi aiemmin Hydralla sähkömiehenä omassa firmassaan. Sähkömiehenä hän tienasi hyvinä kuukausina 4 000–5 000 euroa.

Dimitris suoritti pikakoulutuksen merimiesammattikoulussa ja pääsi töihin Freedomille.

– Merillä olo toi muassaan pitkät työrupeamat ja valtavan palkanlaskun. Matruusina tienaan nyt vain 900 euroa kuussa. Heinäkuun alusta elokuun loppuun maksetaan 200 euroa lisää.

Dimitris kertoo, että kriisi on koskettanut jokaista hydralaista. Monet ovat työttöminä ja jos työtä saa, se on määräaikaista. Nykyään on pakko punnita tarkasti joka ainoa menoerä.

Kun kriisi vielä tuntui kaukaiselta asialta, Dimitris osti talon. Korkokustannukset ovat 500 euroa kuukaudessa.

– Vaikka palkat ovat meillä laskeneet voimakkaasti, korkoja ei ole laskettu. Onni on, että pankki on suostunut siihen, ettei meidän juuri nyt tarvitse lyhentää lainaa. Jos joudumme aloittamaan lyhennykset, saatamme hyvinkin joutua lähtemään kodistamme.

Syyskuun jälkeen Dimitrisillä ei ole tietoa tulevaisuudesta. Hän tosin toivoo voivansa jatkaa merillä. Töiden löytäminen maista on Hydralla mahdotonta.

Kuudesta veljestä viisi työttömänä

Nosturinkuljettaja Charis Chondoromichalis on ollut töissä Pireuksen satamassa seitsemän vuotta. Kriisi on vaikuttanut hänen koko sukuunsa. Kuudesta veljestä viisi on työttömänä.

– Minulla on ollut tuuria, kun olen saanut töitä satamasta.

Charisin vaimo on työttömänä. Perheellä on 9- ja 5-vuotiaat lapset.

? Palkkani vaihtelee 1 200 ja 1 500 euron välillä kuukaudessa, riippuen siitä kuinka paljon ylitöitä kertyy. Ennen ansioita kertyi joinakin kuukausina parikin tuhatta euroa tai enemmän.

Ay-liike ei voi tehdä kovin paljoa.

– Yritämme löytää ratkaisuja, joilla kohdata kriisi. Mutta palkkoja leikataan joka kuukausi lisää. Tulevaisuutta on vaikea suunnitella, sanoo Charis, joka kuuluu paikallisosaston hallitukseen.

Hän on sitä mieltä, ettei kriisi helpotu säästöpolitiikalla, joka kuristaa kreikkalaiset hengiltä.

– Ennen kriisiä tavallisten kreikkalaisten elämä oli ihan ok. Pystyimme elämään kunnollista elämää, mutta nyt olemme polvillamme. Jotkut väittävät, ettei kriisi mene ohi kymmeneen vuoteen. Millainen tulevaisuus minun lapsiani odottaa?

Lennart Johnsson