Kreikan lakkolaiset torjuvat potkujen helpottamista ja eläke-etujen huononnuksia

29.06.2010 11:30
SAK
Kreikan ammatillisten ay-keskusjärjestöjen lakkojuliste. Kuva: GSEE Greek General Confederation of Labour

Kreikan ay-liike järjestää tiistaina lakon sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Lähes kolmen miljoonan palkansaajan odotetaan osallistuvan lakkoon.

Vuorokauden työnseisauksella ay-liike koettaa vaikuttaa ennen muuta vallassa olevan sosialistisen puolueen yksittäisiin kansanedustajiin. Päämääränä on saada heidät äänestämään hallituksen laajaa kriisiohjelmaa vastaan. Sosialisteilla on parlamentissa täpärä enemmistö. Parlamentti alkaa käsitellä uudistusohjelmaa tiistaina. Sen arvellaan kestävän runsaan viikon.

Uudistusohjelman tarkoituksena on supistaa olennaisesti Kreikan valtion budjetin valtavaa alijäämää. Hallitus on sitoutunut siihen 110 miljardin euron ulkomaisten hätälainojen ehtona.

Hallituksen esitykset sisältävät muun muassa heikennyksiä irtisanomissuojaan ja mittavia eläke-etujen huononnuksia. Eläkkeet aiotaan jäädyttää vuosina 2011-2013. Tänä vuonna inflaation ennustetaan laskevan yhteen prosenttiin. Naisten eläkeikä on tarkoitus nostaa 60 vuodesta 65 vuoteen ja varhaiseläkkeelle siirtymisen ehtoja ohjelma tiukentaa merkittävästi.

Julkisen sektorin palkkoja on alennettu hallituksen aiemmilla päätöksillä jo aikaisemmin. Palkkojen supistukset ovat huomattavia nousten ääritapauksissa jopa 30 prosenttiin.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.