Kreikan lakkolaiset koettavat vaikuttaa eläkejärjestelmän uudistukseen

08.07.2010 10:58
SAK
Kreikan ammatillisten ay-keskusjärjestöjen lakkojuliste. Kuva: GSEE Greek General Confederation of Labour

Kreikan ay-liike järjestää torstaina laajan lakon, jonka päämääränä on lieventää hallituksen ajamia eläkejärjestelmän muutoksia. Parlamentissa täpärästi enemmistön muodostavat sosialistit haluavat, että eläkeikä nousee 60 vuodesta 65 vuoteen ja että täyden eläkkeen saamiseksi on tehtävä palkkatyötä 37 vuoden sijaan 40 vuotta.

Muutosesitykset koskevat sekä julkisen että yksityisen sektorin eläkejärjestelmää. Parlamentti äänestää torstaina kohta kohdalta yksityissektorin eläkejärjestelmän muutosesityksistä. Julkisen sektorin eläkejärjestelmää parlamentti käsittelee ensi viikolla.

Torstain lakko keskeyttää työnteon ennen muuta julkisalojen työpaikoilla sekä joukkoliikenteessä. Yleislakoksi luonnehdittu protesti on Kreikassa jo kuudes tänä vuonna.

Eläkejärjestelmän uudistusesityksillään hallitus toteuttaa kriisilainoja myöntäneille tahoille antamiaan lupauksiaan. Aiemmin tänä vuonna muut euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sopivat Kreikan kanssa yhteensä 110 miljardin euron kriisilainoista ja niiden ehdoista.

EU:n tuoreen arvion mukaan Kreikka on edennyt ripeästi valtion talouden alijäämän supistamisessa, kuten kriisilainojen myöntävät ovat vaatineet. Arviossa kuitenkin varoitetaan, että tulojen ja menojen kehityksestä on olemassa ainoastaan alustavia ja siten varsin epävarmoja lukuja.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.