Koveneeko EK:n linja?

EK:n henkilövaihdokset mietityttävät Palkkatyöläisen ay-raatilaisia. He epäilevät järjestön linjan kovenevan uuden johdon myötä. Toiveena on kuitenkin aiempaa luotettavampi neuvottelukumppani.
27.11.2012 06:45 karhu admin

Elinkeinoelämän keskusliitto EK antoi marraskuun alussa potkut toimitusjohtajalleen Mikko Pukkiselle. Hänen tilallaan toimitusjohtajana on aloittanut entinen työ- ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies. EK:n hallituksen puheenjohtajaksi on valittu rakennusalaa edustava vuorineuvos Ilpo Kokkila. Henkilövaihdokset mietityttävät SAK:n valtuutettuja. He epäilevät järjestön linjan kovenevan. Toiveena on kuitenkin aiempaa luotettavampi neuvottelukumppani.

– Hälytyskellot alkoivat soida päässäni, kun kuulin Pukkisen potkuista. Nehän tarkoittivat, että Pukkinen ei nauttinut teknologiateollisuuden luottamusta ja teknologiateollisuus näyttää määräävän EK:n sisällä. Tämä tietää vaikeuksia seuraavalla neuvottelukierroksella, arvioi Pentti Mäkinen Metallityöväenliitosta.

Mäkinen sanoo olevansa pettynyt siihen, että EK päätyi ratkomaan ongelmia vaihtamalla miehiä. Olisi pitänyt ratkaista itse asia eli kysymys koulutusoikeudesta.– Kokkilalta odotan kansanmiesmäistä käyttäytymistä eli kokonaisvaltaista, suomalaista ja isänmaallista näkemystä. Lisäksi toivon, että Häkämies ymmärtää muutakin kuin vuorineuvosten sanomisia.

– Mietin, onko meillä varteenotettavaa neuvottelukumppania jatkossakaan, vaikka henkilöitä on vaihdettu. Selviävätkö uudet yhtään paremmin, pohtii PAMin Anita Reunamo.

Tuleva huolestuttaa Reunamoa: – Raamisopimus ei ole kaikilta osin toiminut, esimerkiksi koulutusoikeus on edelleen vaiheessa, ja seuraavaksi pitäisi jo aloitella tulevan tes-kierroksen neuvotteluja. Mietityttää, vaikeutuvatko neuvottelut entisestään.

Reunamo toivoo, että EK saisi neuvottelukulttuurinsa kuntoon, ja se mitä on sovittu, myös pitäisi.

Paperiliiton Jouko Aitonurmea Pukkisen potkut eivät yllättäneet.– Kun on seurannut koulutusvapaasta ja raamisopimuksesta käytyä vääntöä, Pukkisen heikko asema kävi ilmi.

Aitonurmi epäilee, että oikeistolainen ja uusliberalistinen linja vahvistuu EK:ssa entisestään. – Silloin odotettavissa on työehtojen heikennysesityksiä ja työnantajan direktiovallan vahvistumista, Aitonurmi sanoo, mutta myöntää, että EK sai Häkämiehestä hyvän lobbarin.

– Nokkamiesten vaihtuminen herättää hämmennystä. Olemme työpaikallakin ihmetelleet, mikä EK:ta oikein vaivaa, ovi tuntuu käyvän järjestössä vain ulospäin, sanoo TEAMin Tuula Kuohula. Hän toivoo, että tilanne EK:ssa paranee henkilövaihdosten myötä ja järjestön toiminta muuttuu ennustettavammaksi. – Odotan, että raamissa sovitut asiat mukaan lukien koulutuspäivät saadaan nyt toteutettua.

Pirjo Pajunen

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.