Koulutuspäiviin budjetoidut varat suunnattava aikuiskoulutukseen
Varsinais-Suomen aluekokouksen 17.11.2012 hyväksymä kannanotto
Suomessa eletään tällä hetkellä vaikeita aikoja. Yt-neuvotteluja käydään kaikilla toimialoilla. Yhä useammin neuvottelut päättyvät lomautusten sijaan irtisanomisiin.
Poikkeusoloissa työmarkkinoilla tarvittaisiin yhteistyötä ja luottamusta.
Vuosi sitten syntyneen raamisopimuksen solmimisen ehtona oli kolmen päivän koulutusoikeus. Koulutusoikeudessa on kyse työntekijöiden ammattitaidon lisäämisestä. Työnantajille luvattiin mahdollisuus vähentää kulut verotuksessa.
Työnantajat hylkäsivät pitkään neuvotellun esityksen koulutusoikeuden toteuttamisesta. Tutkimusten mukaan vain alle puolet SAK:laisista työntekijöistä on päässyt työnantajan maksamaan koulutukseen. Erityisesti osa-aikaisessa työssä ja määräaikaisessa työsuhteessa olevat ovat jääneet koulutuksen ulkopuolelle.
Aluekokous vaatii, että osa työntekijöiden koulutuspäiviin budjetoiduista määrärahoista otetaan käyttöön heti ensi vuoden alusta lukien. Määrärahoja on suunnattava aikuiskoulutuksen kehittämiseen siihen asti, kunnes laki osaamisen kehittämisestä työpaikoilla saadaan voimaan.
Aluekokous edellyttää, että osa varoista käytetään oppisopimuskoulutuksen leikkausten purkamiseen ja osa ammatillisen lisäkoulutuksen sekä työvoimapoliittisen koulutuksen opiskelijapaikkojen lisäämiseen.
Aluekokous edellyttää, että nuorisotakuu toteutuu Varsinais-Suomen kunnissa.
Aluekokous tuomitsee Kokoomuksen puoluevaltuuston esityksen ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuudesta ja sairausajan palkan alennuksesta 80 prosenttiin. Lisäksi tuomittiin työnantajapuolelta tullut ehdotus, että samaan järjestelmään lisättäisiin myös sairasta lasta hoitamaan jäänyt vanhempi. Erityisen rajusti palkanalennus kohdistuisi pienipalkkaisiin lapsiperheisiin.
SAK:n Varsinais-Suomen aluekokous
17.11.2012