Koulutusneuvojat pysyväksi palveluksi

Työelämän koulutusneuvojan toimi tulisi vakiinnuttaa työpaikoilla, sillä ammattitaidon ylläpitämisestä on etua työntekijöille ja yrityksille.
06.08.2013 10:00 karhu admin
Raumalaisen Sirkka Mantereen mukaan koulutusneuvojat pistäisi saada vakiinnutettua työpaikoille luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen rinnalle.

– Työelämä- ja elinkeinorakenteen muutoksissa tarvitaan yhä enemmän osaamisen siirtoa ja valmiuksia kohdata työelämän muutoksia. Työelämän koulutusneuvojat toimivat työelämän murrosten etujoukoissa ja tarjoavat työntekijöille vertaistukea, kiteytti SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Työelämän koulutusneuvojat -hankkeen seminaarissa viime keväänä.

SAK:n kehittämisjohtaja Markku Liljeströmin mukaan hanke jatkuu vielä ensi kevääseen. Nyt jäsenliitot sopivat omista käytännöistään ja koulutusneuvojien valmennusta jatketaan hankekauden jälkeenkin, sillä toiminnasta on tarkoitus saada pysyvää.

– Erityisen tärkeässä roolissa koulutusneuvojat ovat osaamisen kehittämiseen liittyvän lakipaketin jalkauttamisessa työpaikoille, muistuttaa Liljeström.

Koulutusneuvojan apu on lähellä

JHL:läinen Sirkka Mantere Raumalta on ensimmäisiä hankkeessa koulutettuja koulutusneuvojia. Rauman kaupungin työsuojeluvaltuutettuna Mantere näki läheltä vertaistuen tarpeen.

– Tuntui pahalta, ettei ollut olemassa rakenteita viedä asioita eteenpäin. Muutoksen keskellä kamppailevalta työntekijältä puuttui rinnalla kulkija, Mantere muistelee.

Hänen mukaansa on tärkeää, että vertaistukea saa nimenomaan myös työantaja- ja työvoimatoimiston välistä, omasta työyhteisöstä. Ihmisen on usein helpompi lähestyä toista työntekijäasemassa olevaa ihmistä kuin esimerkiksi työnantajaa tai marssia virastoon.

Sirkka Mantere toivoo koulutusneuvojana pystyvänsä auttamaan mahdollisimman monia. Eri-ikäisillä työntekijöillä on erilaisia tarpeita, mikä on näkynyt myös työnkuvassa.

– Nuorten kohdalla kyse on enemmän kannustamisesta. He tarvitsevat aikuista, joka uskoo heihin. Vanhempia työntekijöitä vaivaa usein pelko ja ennakkoluulot uudelleenoppimista kohtaan. Nykyinen tietoyhteiskunta vaatii jatkuvaa oman osaamisen päivittämistä. Monia vaivaa pelko mukana pysymisestä ja esimerkiksi lukihäiriö saatetaan salata, Mantere kuvailee.

– Koulutusneuvojan pesti tarjoaa myös mahdollisuuden päästä työelämän edustajana räätälöimään työelämän kouluttamiskäytäntöjä, Mantere lisää.

Mantereen mukaan hänen oma työnantajansa Rauman kaupunki on suhtautunut henkilöstön koulutukseen positiivisesti. Edelleen työyhteisöissä kaivattaisiin lisää tietoa koulutusneuvojan työstä. Merkittävä askel olisi vakiinnuttaa koulutusneuvojan toimi työsuojeluvaltuutetun ja luottamismiehen rinnalle.

Aino Pietarinen ja Helka Repo

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.