Koulutuksesta eväitä luottamustehtävän hoitamiseen

Työelämän nopea muutos laittaa luottamushenkilöt koville. Oma jaksaminen paranee, kun tehtävän hoitamiseen tarvittavat tiedot ja taidot ovat ajan tasalla.
20.09.2016 07:43 karhu admin
Kiljavan opisto sijaitsee Nurmijärvellä.

– Ammattiyhdistysliike on aina ollut koulutusmyönteinen. Kiljavan opistokin rakennettiin aikoinaan Nurmijärvelle talkoovoimin, muistuttaa opiston rehtori Ari-Pekka Lundén. Hän neuvookin aktiiveja tarttumaan opiston tarjoamiin koulutusmahdollisuuksiin.

Esimerkiksi paikallinen sopiminen lisääntyy ja eväitä siihen tarjotaan Kiljavan opiston kursseilla. Paikallisen sopimisen -kurssit vetävät väkeä ja luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille suunnatut perus- ja jatkokoulutukset kiinnostavat. Kiinnostusta voisi kuitenkin olla enemmänkin, Ari-Pekka Lundén sanoo.

Koulutukseen osallistuvien määrä on viime vuosina vähentynyt. Siihen on Ari-Pekka Lundénin mukaan useita syitä. Työpaikoilta on ehkä vaikeampi lähteä koulutukseen ja työantajien kukkaronnyöritkin ovat aiempaa tiukemmalla.

– Koulutuksesta säästäminen ei ole kannattavaa, eikä ainakaan ay-liikkeen pidä siihen sortua. Toivon, että ammattiliitoissa heräteltäisiin nyt jäsenten koulutusintoa.

Eniten osallistujia on kursseilla, joista on etukäteen sovittu työnantajan kanssa ja joita työnantaja tukee taloudellisesti.

Psykologiaa ja viestintää

Kiljavan opisto yhdistyi jonkin aikaa sitten Voionmaan opiston kanssa. Tämä on lisännyt kurssitarjontaa. Kiljavan opisto järjestää nykyään koulutusta Tampereella yliopiston kampuksella sekä muutamissa muissa isoissa kaupungeissa. Tulevaisuudessa kurssitarjontaa lisätään muun muassa psykologiassa ja viestinnässä.

– Hyvä medialukutaito ja kyky mediakriittisyyteen ovat tänä päivänä osa luottamushenkilöiden ammattitaitoa. Ammattitaitoa on myös kyky hyödyntää esimerkiksi sosiaalista mediaa oman tehtävän hoitamisessa.

Erityisen suosittuja viime vuosina ovat olleet työhyvinvoinnin ja työpsykologian kurssit. Työhyvinvointi ja henkinen jaksaminen koskettavat kaikkia työntekijöitä, mutta työpsykologiasta on hyötyä myös luottamustehtävän hoitamisessa.

Ari-Pekka Lundén on erityisen tyytyväinen siitä, että ensi syksynä opistolla käynnistyy työelämän kehittäjän puolitoista vuotta kestävä koulutus. Se toteutetaan yhteistyössä humanistisen ammattikorkeakoulun Humakin kanssa.

– Kiljavan tarjoama opintoväylä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tähdätä korkeakoulututkintoon myös alhaisella pohjakoulutuksella.

Painopiste lähiopetuksessa

Kiljavan opistolla luotetaan lähiopetukseen, vaikka monilla kursseilla on myös verkko-opinto-osioita.

– Kokemuksemme mukaan lähiopetus on meidän opiskelijoillemme paras tapa oppia. Parhaimmillaan verkko ja lähiopetus tukevat toisiaan, Ari-Pekka Lundén sanoo.

Hän painottaa, että opisto on viime vuosina satsannut paljon opetuksen kehittämiseen, opettajien pätevyyteen ja opintomateriaaleihin.

– Me olemme panostaneet erityisesti siihen, että luottamushenkilöt saisivat hyvät eväät hoitaa tehtäväänsä

Pirjo Pajunen

Lisätietoja kursseista.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.