Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Koulutettu jatkaa töissä jopa …

Uutinen

Koulutettu jatkaa töissä jopa yhdeksän vuotta pidempään

Koulutus lisää rutkasti työuran pituutta. Ammatillinen tutkinto kasvattaa miesten odotetta kuudella vuodella. Naisilla lisää työvuosia kertyy peräti yhdeksän.

Tästä syystä yli miljoonaa suomalaista palkansaajaa edustava SAK arvostelee opetus- ja kulttuuriministeriön aikeita karsia voimakkaasti rahaa muun muassa oppisopimuskoulutuksesta.

Markku LiljeströmKehittämispäällikkö Markku Liljeström Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä painottaa, että ministeriön suunnitelmissa on vakavia, jopa kansantalouden kasvua uhkaavia puutteita.

– Työelämässä on yli 300 000 henkilöä, joilta puuttuu perusasteen jälkeinen tutkinto, hän laskee.

Koulutusvajetta potevien määrä kasvaa tästä vielä sadoilla tuhansilla, kun jonon jatkoksi lisätään ne, joiden tutkinnon on vanhentanut tehtävien muuttuminen tai työttömyys.

Liljeström on erityisen huolestunut työnsä menettäneistä, joiden paluu työelämään on kiinni uuden ammattitaidon hankkimisesta.

– Kun valtion kaavailemat säästöt kohdistuvat vahvasti myös aikuiskoulutukseen, voidaan hyvällä syyllä kysyä, mistä eväät maamme nostamiseksi kasvu-uralle. Olemmeko valmiita hukkaamaan nämä ihmiset kortistoihin? Vai ryhdymmekö kouluttamaan heitä ammatteihin, joita tulevaisuuden Suomi tarvitsee?

SAK vaatiikin lievennyksiä leikkauksiin ja muun muassa, että ministeriö neuvottelee erikseen niiden oppilaitosten kanssa, joihin koulutuspaikkojen vähennykset kohdistuvat rajuimmin.

Lisätietoja

SAK, kehittämispäällikkö Markku Liljeström, puh. 0400 472 775