Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Korkein oikeus: Irtisanotun ty…

Turun lentoasema

Uutinen

Korkein oikeus: Irtisanotun työtä ei voi korvata keikkatyöllä

Korkein oikeus (KKO) on arvioinut tarvittaessa töihin kutsuttavien asemaa Airprota koskevassa ennakkopäätöksessään. Ratkaisu asettaa rajat määräaikaiselle keikkatyön teettämiselle, kun yritys irtisanoo työntekijöitä.

Timo Koskinen– Suomen oikeuslaitos korkeinta astetta myöten tunnustaa vihdoin osa-aikatyöntekijöiden ongelmat. Linjausten pitää näkyä lainsäädäntötyössä, kuten esimerkiksi nollatyösuhteisten työntekijöiden asemaa pohtivassa työryhmässä, SAK:n päälakimies Timo Koskinen painottaa.

– Tilapäinen keikkatyö on sallittua, mutta vakituisia työsuhteita sillä ei voi korvata. Keikkatyösopimuksella ei voi myöskään kiertää irtisanotun oikeutta työhön.

Korkein oikeus otti kantaa tapaukseen, jossa Finavian tytäryhtiö Airpro irtisanoi Turun lentoasemalla matkustajapalvelutehtävissä työskennelleen työntekijän taloudellisin ja tuotannollisin perustein keväällä 2013. Työntekijä vei tapauksensa IAU:n avulla oikeuteen.

Ennen työntekijän irtisanomista ja sen jälkeen Airpro oli käyttänyt samoissa tehtävissä useita tarvittaessa työhön kutsuttavia työntekijöitä. Airpro teki irtisanomisen jälkeen myös irtisanotun kanssa määräajaksi keikkatyösopimuksen.

KKO:n mukaan tarvittaessa töihin tulevan työntekijän kanssa tehty puitesopimus ei täyttänyt työsuhteen tunnusmerkistöä. Tämän vuoksi KKO katsoi, että tarvittaessa töihin tuleva työntekijä oli määräaikainen ja siten uusi työntekijä. Yrityksen olisi pitänyt tarjota töitä irtisanotulle eikä määräaikaiselle, koska töitä oli muutoin kuin satunnaisesti tarjolla.

– Tarvittaessa töihin tulevat työntekijät ovat KKO:n näkemyksen mukaan uusia työntekijöitä suhteessa irtisanottuun, koska heidän kukin työjakso on oma määräaikainen sopimuksensa. Siksi heidän tekemää työtä olisi tullut tarjota ensisijaisesti irtisanotulle irtisanomisen sijaan, Koskinen selventää.

Airpro tuomittiin korvaamaan irtisanotulle työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä neljän kuukauden palkkaa vastaava määrä sekä oikeudenkäyntikulut kaikissa kolmessa oikeusasteessa.

Ilmailualan unionin IAU:n uutinen