Konservatiivit haluavat kaventaa lakko-oikeutta Britanniassa

Britannian pääministeri David Cameron vaatii tiukennusta lakko-oikeuteen. Hän sanoi asian tulevan konservatiivien vaaliohjelmaan ja toteutuvan, jos konservatiivit voittavat vaalit.
14.08.2014 13:00
SAK
Yksikään Britannian parlamentin jäsen ei olisi tullut valituksi säännöillä, joita konservatiivit nyt vaativat ammattiliitoilta työtaistelutoimiin ryhtymiseksi.

Britannian lain mukaan lakkoon voi ryhtyä silloin, kun enemmistö asiasta äänestäneistä ammattiliiton jäsenistä tukee lakkoa. Nyt konservatiivit haluavat, että enemmistön kaikista ammattiliiton jäsenistä olisi tuettava työtaistelutoimia. Muutos koskisi julkista sektoria.

Yksikään konservatiivinen hallituksen jäsen ei saavuttanut vaaleissa sitä ääniosuutta, jota he nyt vaativat ammattiliitoilta lakkoon ryhtymiseksi, selvitti Unite-ammattiliitto.

Maan yhden miehen vaalipiireistä valitaan parlamenttiin eniten ääniä saanut. Hän ei tarvitse voittoon yli puolta kaikkien äänioikeutettujen äänistä. Kaikki Britannian kansanedustajat olisivat jääneet liitoille sunnitelluilla säännöillä valitsematta parlamenttiin.

– Jos Cameron noudattaisi kokeeksi sääntöään itseensä, hän ei olisi koskaan päässyt pääministerin virka-asunnon kynnyksen yli. David Cameronin kaksoisstandardit ovat vastenmielisiä, sanoo Uniten pääsihteeri Len McCluskey.

– On äärimmäistä tekopyhyyttä hallitukselta puhua ammattiliittojen valtuuksista, kun yksikään heistä ei olisi tullut valituksi samoilla säännöillä.

Keskusjärjestö TUC vaatii sähköistä äänestystä liitoille

Ammattiliittojen keskusjärjestö TUC on vaatinut lakimuutosta, joka sallisi äänestämisen myös verkossa. Nyt laki sallii liitoille vain postiäänestyksen. Hallitus on kieltäytynyt muutoksesta.

Jotkin ammattiliitot ovat kokeilleet verkon kautta äänestämistä ja se on nostanut äänestysprosenttia selvästi.

– Nämä (konservatiivien) lakiesitykset on suunniteltu tekemään lailliset lakot mahdottomiksi. Konservatiivit eivät sisällytä mukaan yhtäkään esitystä – kuten salaisen sähköisen äänestyksen salliminen – joka kohentaisi lakkoäänestyksiin osallistumista, TUC:n pääsihteeri Frances O’Grady sanoo.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.