Komissiolta kiitosta Suomen työmarkkinoille – pyyhkeitä viennin jämähtämisestä

Euroopan komissio kiittelee tuoreessa selvityksessään Suomen työmarkkinoiden toimintaa. Erityisesti työllisyys- ja kasvusopimus sekä sitoutuminen eläkeuudistukseen saavat kiitosta, kirjoittaa SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola blogikirjoituksessaan.
14.11.2013 14:22
SAK
Joonas Rahkola on yksi SAK:n ekonomistien Jakovara-blogin kirjoittajista.

Komissio painottaa edelleen, että väestön ikääntyessä on tärkeää turvata työvoiman tarjonta. Nuorisotakuun, pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen tähtäävät ohjelmat ja yhteisöveron laskun se näkee positiivisina toimina.

Kilpailukyvyn osalta Komissio toteaa Suomen perusvahvuuksien eli korkean osaamisen sekä innovaatioiden olevan edelleen kunnossa. Ongelma on se, miten ne jalostetaan oikeiksi vientituotteiksi.

– Kilpailukyvyn heikkenemisen syyksi mainitaan aivan oikein yksikkötyökustannusten nousu ennen vuotta 2011 ja sen jälkeen erityisesti euron ulkoisen arvon kehitys. Vientisektorin rakenteen ongelmia Komissio ei kuitenkaan huomaa tässä kohtaa, Rahkola panee merkille.

– Palkkakehitystä ei enää pidetä ongelmallisena kilpailukyvyn kannalta, kirjoittaa Rahkola.

Julkinen talous voi Komission mukaan hyvin

Suomen julkinen talous nähdään edelleen vahvana, vaikka keskipitkän aikavälin tavoitetta ei ole saavutettu.

Komission makrotalouden seurannan mukaan Suomella on edelleen vakava kilpailukykyongelma. Suomi on menettänyt merkittävästi asemiaan vientimarkkinoilla.

– Nämä ongelmat on hyvin tiedostettu myös täällä Suomessa. Varsinkin työmarkkinajärjestöt ovat kantaneet kortensa kekoon niiden ratkaisemiseksi. Syksyn keskitetty työmarkkinaratkaisu auttaa parantamaan kilpailukykyä, Rahkola toteaa.

Komissio julkaisi keskiviikkona vuotuisen kasvuselvityksensä (pdf), jossa se arvioi EU-maiden talouksien tilaa ja antaa maakohtaisia suosituksia. Nyt julkaistiin ensimmäistä kertaa myös analyysi aiempien maakohtaisten suositusten toimeenpanosta.

Lue Joonas Rahkolan koko blogikirjoitus. Siinä hän referoi Komission selvitystä muidenkin maiden kuin Suomen osalta.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.