Kolme kysymystä työhön paluusta – lomasta virtaa kehittää omaa työtä
Työhön paluu on iloinen asia, sanoo SAK:n työympäristöasiantuntija Anne Mironen. Kun akut on ladattu lomalla, riittää syksyllä parhaassa tapauksessa virtaa kehittää omaa työtä ja uudistaa työpaikan toimintatapoja.
1. Onko työhönpaluuahdistus todellinen ilmiö?
– Työhönpaluuahdistuksesta puhutaan, ja varmasti moni kokeekin sitä – kuka enemmän kuka vähemmän. Mutta jos loma on ollut hyvä ja työ on mielekästä sekä työyhteisö mukava, on töihin mukava palata. Olen kuullut monen toteavan, että on ihan kiva palata jo töihinkin ja normaaliin elämänrytmiin sekä harrastuksiin.
– Lyhytaikainen töihinpaluuahdistus on normaali ja luonnollinen asia, koska arkeen tulee kerralla iso muutos. Mutta jo viikon−parin päästä yleensä arki rullaa taas.
– Jos työssä joku asia hiertää pidemmän aikaa lomilta paluun jälkeen, kannattaa se tietenkin ottaa puheeksi esimiehen kanssa. Tarvittaessa myös luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun puoleen voi kääntyä. Vakavammassa ahdistuksessa on hyvä mennä työterveyshuoltoon keskustelemaan tilanteesta. Siellä voidaan kartoittaa, mistä olotila johtuu ja mitä asioille voi tehdä.
2. Lomien merkitys ihmiselle on ilmeinen, mutta entä työn merkitys?
– Työhön paluu on iloinen asia. Nimittäin jos on saanut olla lomalla, on myös työpaikka johon palata. Eli jos on lomaa, on työtä – se on herkku, jota kaikilla ei ole.
– Työ on tutkitusti terveyttä edistävä asia: se tuo toimeentuloa ja rytmittää elämää. Parhaimmillaan se tarjoaa mielekästä tekemistä ja tarkoitusta, mukavan työyhteisön ja sosiaaliset suhteet sekä mahdollisuuden toteuttaa itseään.
– Työ tuo myös energiaa. Tilastokeskuksen Työolotutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia vastaajista, joilla oli alle 18-vuotiaita lapsia, ovat olleet sitä mieltä, että he jaksavat paremmin lasten kanssa, kun he käyvät myös työssä. Erityisesti alle kouluikäisten lasten vanhemmat ja naistoimihenkilöt kokevat jaksavansa paremmin lasten kanssa, kun he käyvät myös työssä. Työyhteisö, esimiehen tuki, vaikutusmahdollisuudet työaikaan ja tyytyväisyys työhön ovat yhteydessä siihen, että vaativakaan työ ei välttämättä johda ristiriitaan eri elämänalueiden välillä.
3. Kannattaako työpaikan toimintatapoja tarkastella lomien jälkeen uudelleen?
– Mikä ettei. Loman jälkeen asiat on mahdollista nähdä vielä hetken aikaa uusin silmin. Ehkäpä silloin kaikilla on vielä halukkuutta ja energiaa tehdä työstä hyvä, ennen kuin taas rutiineihin alkaa turtua arjen pyörteissä. Toki työn ja työolosuhteiden kehittämiseen pitäisi aina olla aikaa työpaikalla.