Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kokoomus ajaa kohti konfliktia…

Uutinen

Kokoomus ajaa kohti konfliktia ay-liikkeen kanssa

Nikolas Elomaa

SAK tyrmää kokoomuksen esitykset työehtosopimusjärjestelmän heikentämisestä. Eilen julkaisemansa raportin perusteella kokoomus haluaa uudistaa suomalaista työelämää laajentamalla paikallista sopimista työehdoista. Esityksen mukaan työpaikalla voitaisiin käytännössä sopia myös työehtosopimusten tason alittavista ehdoista, esimerkiksi palkan alentamisesta.

– Onkohan kokoomus oikeasti tätä mieltä vai onko se ajanut Suomen Yrittäjien virittämään korulausemiinaan? SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa kysyy. Kokoomuksen työlinjauksessa keskeinen luku on peräti otsikoitu Suomen Yrittäjien ensi vaalikauden tavoiteohjelman mukaisesti: Yrittäjyys kantaa Suomea.

Työehtosopimusten keskeinen tarkoitus on turvata työntekijälle työn vähimmäisehdot. Kokoomuksen esitys romuttaisi käytännössä työehtosopimusten merkityksen, työntekijän turvan ja samalla koko suomalaisen työehtosopimusjärjestelmän, SAK:ssa katsotaan.

Kokoomuksen ja SY:n tarjoilema malli rapauttaa työntekijän turvan. Irtisanomisen pelossa työnantajan esityksistä kieltäytyminen on äärimmäisen vaikeaa.

– Kuinka kokoomuksen nyt omaksuma esitys voisi parantaa esimerkiksi määräaikaisten työntekijöiden asemaa työpaikoilla? Nikolas Elomaa ihmettelee.

SAK pitää monia kokoomuksen julkaisemia esityksiä hyvinä ja kannatettavina, kuten työsuhteiden moninaisuuden huomioimista ja johtajuuden kehittämistä. Tavoite sopimusjärjestelmän rapauttamisesta saattaa kuitenkin koko paperin epäilyttävään valoon, Elomaa arvioi.

– Vaikuttaa siltä, että kokoomus ei kauniista puheista huolimatta halua ammattiyhdistysliikettä päättämään työpaikan asioista. Se on pettymys. Kokoomus ajaa nyt kohti konfliktia ay-liikkeen kanssa, hän tiivistää.