Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kohtaanto-ongelmat edellyttävä…

Uutinen

Kohtaanto-ongelmat edellyttävät aikuiskoulutusrahojen nostoa budjettiriihessä

Saana Siekkinen

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen pitää valtiovarainministerin budjettiehdotukseen sisältyviä aikuiskoulutuksen määrärahoja riittämättöminä. Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman ratkaiseminen edellyttää aikuiskoulutuksen voimavarojen merkittävää lisäystä.

&#;8211 Erityisen huolestuttava on vähiten koulutettujen palkansaajien asema. Heidän tuekseen kehitetty Noste-ohjelma päättyy, eikä tilalle ole tulossa mitään vastaavaa budjettiehdotuksen perusteella, kommentoi Siekkinen.

Siekkisen mielestä aikuisten ammatillisen osaamisen parantamiseen kaivattaisiin tuntuvia lisävoimavaroja. Vähintäänkin Noste-ohjelmaan varatut 35 miljoonaa euroa tulisi palauttaa vastaaviin koulutuspoliittisiin tarkoituksiin.

Myös muut koulutuspolitiikan voimavarat ovat osoittautumassa odotuksiin ja hallitusohjelman kirjauksiin nähden pettymyksiksi.

– Oppisopimuskoulutuksen lisäpaikkoja on tulossa työmarkkinoiden tarpeisiin ja työmarkkinaosapuolten yhteisiin tavoitteisiin verrattuna hyvin vähän, sanoo Siekkinen.

SAK on järjestönä useaan otteeseen muistuttanut, että hallitusohjelmassa sovittua ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistusta ei voida toteuttaa nykyisillä voimavaroilla. Tulevassa budjettiriihessä asiaan olisi saatava korjaus.