Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kirsti Palanko-Laaka: Pätkätyö…

Uutinen

Kirsti Palanko-Laaka: Pätkätyöläisten perheisiin ei uskalleta hankkia lapsia

Kirsti Palanko-Laaka

– Suomalaisessa yhteiskunnassa ollaan huolissaan siitä, että nuoret opiskelevat liian kauan ja tulevat työelämään liian myöhään. Huoli on aiheellinen, mutta yhtälailla tulisi olla huolissaan nuorten mahdollisuuksista perustaa perhe ja hankkia lapsia. Pätkätöissä työskentelevät nuoret joutuvat usein lykkäämään myös lasten saamista. Näin työhöntuloiän kanssa nousee samanaikaisesti lastensaanti-ikä. Yhteiskunnan kannalta korkea synnytysikä johtaa pienentyneihin lapsimääriin, lapsettomuusongelmien lisääntymiseen sekä äidin ja lapsen kasvaviin terveysriskeihin, totesi SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka ay-naisten tilaisuudessa Tampereella lauantaina.

– Uusista työsuhteista kaksi kolmasosaa on määräaikaisia tai muuten epätyypillisiä. Ne eivät tuo riittävää turvallisuutta ja toimeentulomahdollisuuksia perheen perustamista suunnitteleville nuorille. Luonnollinen reaktio on jäädä odottamaan työsuhteen vakinaistamista, jotta voisi nauttia pysyvään työsuhteeseen kuuluvista äitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaista.

– Pätkätyöntekijöiden ja pysyvissä työsuhteissa työskentelevien välinen eriarvoisuus onkin suurimmillaan juuri perhevapaissa. Joutuukin kysymään, palkkaavat työnantajat erityisesti nuoret naiset pätkätöihin juuri siksi, että Suomessa on kansainvälisestikin vertaillen hyvä perhevapaajärjestelmä.

– Sinänsä työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ollut näkyvästi esillä sekä työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa että poliittisessa päätöksenteossa. Uuden työsopimuslain tarkoituksen oli estää määräaikaisten työsuhteiden keinotteleva käyttö ja näin tuoda vakautta työsuhteiden käyttöön. Huomattava osa työntekijöistä jää kuitenkin osattomaksi merkittävistä perhepoliittisista etuuksista.

– Työnantajien tulisi kantaa vastuuta työvoiman uusintamisesta ja olla omalta osaltaan turvaamassa kotimaisen työvoiman saatavuutta pitkällä aikavälillä. Kestävä kehitys on kaukana, jos alhaisen syntyvyyden vuoksi työnantajat rakentavat työvoiman saatavuuden maahanmuuttajien varaan.

Lisätietoja
Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. 0400 511 026