Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kirsti Palanko-Laaka: Lakko-oi…

Uutinen

Kirsti Palanko-Laaka: Lakko-oikeuteen ei syytä puuttua

Palanko-Laaka Kirsti

– EK:n käynnistämä keskustelu lakko-oikeuden rajoittamisesta on jatkoa työnantajien kovenevalle linjalle suhteessa palkansaajiin, joka on selvästi tullut esille esimerkiksi metsäteollisuuden tämän syksyn ulostuloissa, toteaa SAK:n työympäristöosaston johtaja Kirsti Palanko-Laaka.

– Yritysten yhteiskuntavastuun hiipuminen näkyy mm. joukkoirtisanomisissa, joissa yritysten työntekijöille ei ole jäänyt muuta keinoa osoittaa mieltään kuin järjestää työnseisauksia irtisanomisten vastalauseeksi. Kun työntekijät näin tuovat esiin syvimmän hätänsä työpaikkojen puolesta, työnantajien vastaus tähän hätään on lakko-oikeuden rajoittaminen.

– On valitettavaa, että EK on nyt vaatimassa valtiovallalta puuttumista työmarkkinoiden neuvottelu- ja sopimusjärjestelmään olennaisesti kuuluvaan työrauhajärjestelmään. Jo UPM:n joukkoirtisanomiset ovat vaikuttaneet neuvotteluilmapiiriin heikentävästi. Tällaisia kannanottoja ei olisi tarvittu muutoinkin vaikeaan neuvottelutilanteeseen.

– SAK torjuu kaikki aikeet puuttua työrauhavelvollisuuteen tai työntekijöiden lakko-oikeuteen. Maan hallitus on sitoutunut kunnioittamaan työelämän perusoikeuksia ja hyvää yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Selvää on, että nämä hallitusyhteistyön lähtökohdat vaarantuvat, jos lakko-oikeuden kaltaiseen perusoikeuteen lähdetään puuttumaan. Työtaistelut, mielenosoitukset ja muu suora kansalaistoiminta kuuluvat demokraattisessa yhteiskunnassa kansalaisoikeuksiin. Työmarkkinajärjestöjen on kyettävä keskenään kehittämään neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää siten, että osapuolten näkemyserot voidaan ratkaista rauhanomaisesti.

Myöskään hyvityssakkotason nostamiselle ei ole minkäänlaisia perusteita. Suomessa on jo nyt aivan riittävän korkeat hyvityssakot, joita tarvittaessa voidaan myös toistaa. Hyvityssakkoihin on myös säännöllisesti tehty indeksitarkistukset. Korkeat lakkosakot eivät ole oikea tapa ratkaista vakavia työmarkkinakonflikteja, vaan niihin on kyettävä löytämään rakentavampia ratkaisuja.

Suomessa on pitkään ollut sekä historiallisesti että kansainvälisesti verrattuna erittäin vähän työtaisteluja. Suomessa lakkoasetta on nykyisin käytetty erittäin vastuullisesti. Myös sovittelujärjestelmä toimii Suomessa hyvin.

Lisätietoja

Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. 0400 511 026

  • Lakko-oikeudella on myös laaja hyväksyntä suomalaisessa yhteiskunnassa. Ennen viime eduskuntavaaleja tehdyssä galluptutkimuksessa valtaosa (81 %) ilmoitti, että lakko-oikeus on palkansaajien perusoikeus, jota ei tule rajoittaa nykyisestä. Vahvimmin lakko-oikeutta puolustivat työntekijät (85 %) mutta myös vaikkapa yrittäjien (73 %) ja johtavassa asemassa olevien (77 %) enemmistö piti lakko-oikeuden rajoittamista vääränä. Samoin eduskuntavaalien yhteydessä tehtyyn ehdokaskyselyyn vastanneista 94:sta uuden eduskunnan kansanedustajasta vain kuusi oli minkäänlaisen lakko-oikeuden rajoittamisen kannalla.