Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kilpailukykysopimuksessa ei ol…

Uutinen

Kilpailukykysopimuksessa ei ole luottamusmiespakkoa

Viime päivinä on keskusteltu, miten järjestäytymättömät yritykset saavat heikentää paikallisesti työehtosopimuksen ehtoja. SAK kokosi keskustelun yleisimpiä väittämiä ja kysymyksiä sekä vastasi niihin.

Nyt ollaan lisäämässä yrittäjien mahdollisuuksia työehtosopimukseen perustuvaan paikalliseen sopimiseen.

Totta.

Järjestäytymättömille tulevat samat oikeudet ja velvollisuudet työehtosopimukseen perustuvaan paikalliseen sopimiseen kuin järjestäytyneille. Työehtosopimuksissa on paljon mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen. Nämä mahdollisuudet laajennetaan myös järjestäytymättömille yrityksille.

Käytännöt ja säännöt ovat siis samat sekä liittoihin kuuluvissa sekä kuulumattomissa yrityksissä silloin, kun kyse on työehtosopimukseen perustuvasta paikallisesta sopimuksesta.

Kyllä.

Silloin, kun paikallinen sopiminen perustuu työehtosopimukseen, käytännöt ja säännöt ovat samat kaikissa tätä sopimusta noudattavissa yrityksissä.

Kilpailukykysopimus antaa järjestäytymättömille yrityksille mahdollisuuden sopia paikallisesti, mutta sen täytyy sujua samoin ehdoin kuin järjestäytyneissä yrityksissä. Olisi epäreilua, jos järjestäytymätön yritys saisi sopia laajemmin työehtojen heikennyksistä kuin järjestäytynyt yritys – se horjuttaisi yritysten välistä kilpailuasetelmaa markkinoilla.

Kilpailukykysopimus ei sisällä luottamusmiespakkoa.

Totta.

Jo nyt työehtosopimusten määräyksistä on osa sellaisia, joista voidaan sopia työpaikoilla ilman luottamusmiestä. Mikään työehtosopimus ei myöskään kiellä työntekijöitä sopimasta työnantajansa kanssa työehtosopimusta paremmista ehdoista.

Jos työehtosopimuksen ehtoja halutaan heikentää, silloin sopimukset ovat tiukempia ja määräävät, kuka voi sopia heikennyksistä. Joidenkin sopimusten mukaan sopijapuolena voi olla luottamusmies, joissain se on yksittäinen työntekijä tai henkilöstö kokonaisuudessaan.

Jos työpaikalla noudatettavan työehtosopimuksen mukaan heikennyksistä saa neuvotella vain luottamusmies, on silloin luottamusmies aina sopijapuolena, oli sitten kysymys työnantajaliittoon kuuluvasta tai kuulumattomasta yrityksestä. Eli neuvotteluita heikennyksistä ei voi aloittaa, jos työehtosopimus edellyttää luottamusmiestä, eikä sellaista ole yrityksessä.

Edellyttääkö luottamusmiehen valitseminen, että järjestäytymättömän työnantajan on liityttävä työnantajaliittoon?

Ei edellytä. Työnantajan ei tarvitse järjestäytyä, vaikkka työntekijät järjestäytyvät.

Työntekijöillä, jotka kuuluvat alan työehtosopimuksesta neuvottelevaan ammattiliittoon, on oikeus valita työpaikalle luottamusmies, vaikka heidän työnantajansa ei ole järjestäytynyt. Työnantajan ei tarvitse tämänkään jälkeen liittyä työnantajaliittoon, jos hän ei sitä halua.

Sekä työnantajilla että työntekijöillä pitää olla oikeus paitsi järjestäytyä myös olla kuulumatta mihinkään yhdistykseen. Tämä on Suomen perustuslain ja kansainvälisen työjärjestön (ILO) sopimusten mukaista.

Järjestäytymätön työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijöidensä valitsemalle luottamusmiehelle alan työehtosopimuksessa sovitun luottamusmieskorvauksen ja antamaan luottamusmiehelle vahvennetun irtisanomissuojan. Nämä luottamusmiesjärjestelmän velvollisuudet on vahvistettu useissa korkeimman oikeuden tuomioissa.

Voiko luottamusvaltuutettu tehdä paikallisia sopimuksia järjestäytymättömässä yrityksessä?

Ei voi, jos työehtosopimuksen perusteella sopijaosapuolen on oltava luottamusmies.

Luottamusvaltuutettu valitaan työpaikalle vain, jos työnantajaa ei sido mikään työehtosopimus tai jos työehtosopimuksesta puuttuvat luottamusmiestä koskevat määräykset. Jos työpaikalla noudatetaan työehtosopimusta, jonka perusteella voidaan valita luottamusmies, luottamusvaltuutettua ei voi valita luottamusmiehen sijaan.

Luottamusvaltuutettu voi olla jonkin liiton jäsen, mutta hän voi olla myös järjestäytymätön. Hänellä on sama irtisanomissuoja kuin luottamusmiehellä.

Kaikkien työntekijöiden on saatava osallistua luottamusvaltuutetun valintaan. Vastaavasti luottamusmiehen valintaan voivat osallistua vain asianomaiseen ammattiliittoon kuuluvat työntekijät.

Mitä jos työpaikalla kukaan työntekijöistä ei kuulu ammattiliittoon?

Tällaisissa yrityksessä voidaan sopia aivan vapaasti työehtosopimusta paremmista ehdoista sekä monista muista määräyksistä, jotka työehtosopimuksen mukaan on sovittavissa työnantajan ja henkilöstön kesken ilman luottamusmiestä.

Poikkeuksena ovat ne työehtosopimuksen ehtoihin tehtävät heikennykset, joita ei voida tehdä, jos yrityksessä ei ole luottamusmiestä. Näin on nyt työnantajaliittoihin kuuluvissa yrityksissä ja näin on kilpailukykysopimuksen mukaan pian myös järjestäytymättömissä yrityksissä.

Milloin työnantajan on noudatettava työehtosopimusta ja milloin hänen ei tarvitse?

Työnantajan on noudatettava työehtosopimusta joko niin sanotun normaalisitovuuden perusteella tai niin sanotun yleissitovuuden perusteella.

Normaalisitovuus tarkoittaa, että työnantaja on työnantajaliiton jäsenenä sidottu tiettyyn työehtosopimukseen. Järjestäytymättömiä työnantajia eivät siis koske normaalisitovat työehtosopimukset.

Järjestäytymättömien työnantajien on noudatettava sen sijaan yleissitovaa työehtosopimusta, jos sellainen on alalla. Työehtosopimuksesta tulee silloin yleissitova, jos sitä noudattavat työnantajat, joiden palveluksessa on noin puolet alalla työskentelevistä työntekijöistä.

Yleissitovuutta arvioitaessa otetaan huomioon myös muita seikkoja. Sen päättää erityinen lautakunta.

Miten järjestäytymättömissä yrityksissä sovitaan paikallisesti, jos heillä ei ole työehtosopimusta?

Työsuhteen ehdot määräytyvät aina voimassa olevan lainsäädännön, työehtosopimuksen ja työsopimuksen perusteella. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, työsuhteen ehdot määräytyvät lain ja työsopimuksen mukaan. Työsopimuksella ei voi sopia pakottavaa lainsäädäntöä tai työehtosopimusta huonommin. Työsopimusta voidaan huonontaa vain, jos työntekijä siihen suostuu.

Voiko yritys erota työehtosopimuksesta tehdäkseen paikallisia sopimuksia?

Ei voi erota.

Työnantaja voi sopia työntekijänsä kanssa aina työehtosopimuksen määräyksiä paremmin mutta ei huonommin.

Huonommin ehdoista voi sopia vain, jos työehtosopimuksessa on sovittu sellaisesta mahdollisuudesta. Tällöin sopijapuolena on oltava se taho, joka työehtosopimuksessa on sovittu, eli luottamusmies, yksittäinen työntekijä tai henkilöstö yhdessä.

Työehtosopimuksen erilaisista määräyksistä osa on sellaisia, joista voidaan sopia myös ilman luottamusmiestä.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia kilpailukykysopimuksesta löydät SAK:n neuvottelusivuilta.