Kiista EU-alueen palveluviennin työehdoista kärjistyi

10.10.2005 13:01
SAK
Charlie McCreevy. Kuva: Euroopan unionin komissio

Kiista toiseen EU-maahan viedyissä palveluissa sovellettavista työehdoista kärjistyi viime viikolla. Se johtui Euroopan komissiossa sisämarkkinoista ja palveluista vastaavan komissaarin Charlie McCreevyn kannanotosta. Hän ilmoitti vastustavansa Ruotsissa omaksuttua tulkintaa, jonka mukaan Ruotsissa palveluja tarjoavan ulkomaisen yrityksen on noudatettava Ruotsin työehtosopimuksia.

Asia nousi esille viime vuoden lopulla, jolloin latvialainen rakennusyhtiö Laval un Partneri kärysi rakennusalan ruotsalaisen työehtosopimuksen rikkomisesta. Yrityksen latvialaisten työntekijöiden palkat ja sosiaaliedut alittivat raskaasti Ruotsin työmarkkinaosapuolten sopimat vähimmäisnormit.

Tapaus johti latvialaisyhtiön saartoon, minkä seurauksena se vetäytyi sopimistaan hankkeista Ruotsissa ja ajautui konkurssiin. Ruotsin työnantajien tuella Laval on kuitenkin vienyt kiistan Ruotsin työtuomioistuimeen, joka puolestaan on pyytänyt asiassa EY:n tuomioistuimelta lausuntoa.

Ruotsin elinkeinoministeri Thomas Östros reagoi välittömästi jyrkän kielteisesti komissaari McCreevyn kannanottoon. Östros uhkasi pysäyttää EU:ssa valmisteilla olevan palveludirektiivin käsittelyn, jos komissio sekaantuu tuomioistuimessa työn alla olevaan kiistaan.

Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö EAY on muistuttanut komission puheenjohtajaa Jose Manuel Barrosoa siitä, että EU:ssa on sovittu paitsi palvelujen vapaan liikkumisen periaatteesta myös yhteisestä pyrkimyksestä lisätä EU-alueen sosiaalisuutta.

EAY korostaa, että sisämarkkinoiden kehityksen on perustuttava työntekijöiden tasa-arvoiseen kohteluun ja oikeudenmukaisiin työehtoihin. Kilpailu työehtoja heikentämällä olisi vaarallista, järjestö varoittaa.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Katso myös

Lundby-Wedin ja Ihalainen: Työnantajat Suomessa ja Ruotsissa käyttävät globalisaatiota tekosyynä ay-liikkeen heikentämiseen (tiedote 8.9.2005)

Viking Line hakee suomalaisiin työelämän pelisääntöihin tulkintaa Lontoon kauppaoikeudelta (tiedote 5.9.2005)

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.