Kiinassa pyritään nyt kollektiivisiin työehtosopimuksiin

29.03.2011 10:17
SAK
China Labour Bulletin

Kiinassa useat viralliseen ay-organisaatioon kuuluvat järjestöt ovat viime viikkoina ilmoittaneet aikomuksistaan pyrkiä kollektiivisiin työehtosopimuksiin toimialueensa yritysten kanssa. Kiinan työelämää tarkkaileva ja sen osapuolia konsultoiva China Labour Bulletin (CLB) kertoo, että tällaisia ilmoituksia on tullut johtavasta teollisuuskeskuksesta Shenzhenistä sekä useista Hunanin, Hebein, Zhejiangin ja Shandongin maakuntien kaupungeista.

Hunanissa Changden kaupungin ay-organisaatio on ilmoittanut ryhtyvänsä kollektiivisiin tes-neuvotteluihin julkisen ja puolijulkisen sektorin kaikkien yritysten kanssa. Lisäksi tavoitteena on ulottaa ay-järjestöjen verkosto 60 prosenttiin kaupungissa toimivista yksityisyrityksistä.

Koillis-Kiinan kaupungissa Qinhuangdaosssa tavoitteena on laajentaa seuraavien kuukausien aikana ay-verkosto 85 prosenttiin yrityksistä. Qingdaon kaupungissa terveyssektorin ay-organisaatio pyrkii tes-neuvotteluissa supistamaan isoiksi kasvaneita palkkaeroja.

Rizhaossa Shandongin maakunnassa ay-organisaatio on julkaissut tes-neuvotteluja koskevan asiakirjan ja pyrkii vuoden 2011 loppuun mennessä solmimaan kollektiivisen työehtosopimuksen 2 400 yrityksen kanssa

Cixin rannikkokaupungissa työläisten edustajat ovat allekirjoittaneet palkkasopimuksen 19 tuotantolaitoksen kanssa. Sopimukset yhtenäistävät palkkoja, ylityökorvauksia ja erilaisten etuuksien rakennetta, CLB raportoi.

CLB pitää tuoreita tietoja kollektiivisista tes-neuvotteluista tärkeinä, mutta suhtautuu niihin kuitenkin varovaisesti. "Pelkästä sopimuksen solmimisesta yrityksen kanssa ei ole mainittavaa hyötyä, ellei sopimus jollakin tavalla tyydytä henkilöstön tarpeita ja vaatimuksia", CLB toteaa.

"Elleivät yrityksen työntekijät ole aktiivisesti mukana neuvotteluissa, on vaara, että paikallinen ay-järjestö asettaa hallituksen määräämän, sopimusten määrää koskevan kiintiön työläisten tarpeiden edelle", CLB varoittaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.