Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Keskusta haluaa romuttaa eläke…

Uutinen

Keskusta haluaa romuttaa eläkesopimuksen

Pertti Parmanne

SAK:n Pertti Parmanne: Minne jäi Katajanokan henki?

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki sitoutui viimeksi reilut kaksi viikkoa sitten kolmikantayhteistyöhön. Palkansaajajärjestöjen eduskuntavaalitilaisuudessa Katajanokalla hän ilmoitti kunnioittavansa kolmikantasopimista. Keskusta näyttää haudanneen Katajanokan hengen heti ensitilassa ja yrittää repiä auki kolmikantaisesti neuvoteltua työeläke-eläkeuudistusta eduskunnassa. Voiko Jäätteenmäen sanaan luottaa?

Eläkeuudistusta on valmisteltu jo vuosia. Neuvottelutulos saavutettiin viime syksynä. Kolmikantaisesti valmisteltu lakiesitys pyrkii turvaamaan sekä nykyisten että tulevien palkansaajien eläkkeet. Väestön ikääntyminen vaikeuttaa eläkkeiden ja muun sosiaaliturvan rahoitusta. Yksi keskeinen eläkeuudistuksen lähtökohta onkin turvata työeläkkeiden rahoitus jatkossakin. Tämän lisäksi eläketurvaa parannetaan mm. niin, että työpaikan vaihtajien ja pätkätyöläisten eläketurva on nykyistä parempi. Jatkossa eläke alkaa karttua jo 18-vuotiaasta lähtien.

Keskusta on nyt romuttamassa kolmikantaisesti sovittua eläkeuudistusta. Se on pyrkimässä jälleen palkansaajien kukkarolle mittavilla rahanjakolupauksillaan. Jo pelkästään ehdotettu indeksimuutos nostaisi eläkemaksuja vähintään kahdella prosenttiyksiköllä, mikä leikkaisi ostovoimaa enemmän kuin koko tuloratkaisu palkansaajille tänä vuonna antaa. Tämän päälle lupaillaan vielä lisää työeläkettä kotona olemisesta, opiskelusta sekä varusmies- ja siviilipalvelusta. Pitäisi kuitenkin muistaa, että työeläke on pohjimmiltaan palkkatyöstä, ja palkasta perittävistä eläkemaksuista, karttuvaa eläkettä. On vastuutonta viritellä edes vaalitaistelun nimissä tällaisia työeläkkeet vaarantavia eläkepommeja.

Lisätietoja

SAK:n yhteiskuntapoliittisen osaston johtaja Pertti Parmanne, puh. (09) 7721 310