Kesätyöntekijä – pyydä työehdot kirjallisena

SAK:n, STTK:n ja Akavan kesäduunarineuvoja Sini Siikström muistuttaa, että työnantajan on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työehdoista ensimmäisen palkanmaksukauden päättymiseen mennessä.
04.07.2014 15:31 karhu admin
Sini Siikström

– Jos työsuhteesi on voimassa toistaiseksi tai yli kuukauden, ja olet tehnyt suullisen sopimuksen, muista pyytää työnantajaltasi kirjallinen selvitys työehdoista. Voit tehdä myös kirjallisen työsopimuksen työnantajan kanssa.

Toukokuun alussa avattuun kesäduunari-infoon on tullut jo yli 300 yhteydenottoa. Neuvoa kysyvät lähinnä nuoret, mutta myös heidän vanhempansa ja työnantajat. Työsopimuksen muodon kertoneista nuorista lähes 25 prosenttia on tehnyt kesätöistään vain suullisen sopimuksen.

– Epäselvyys siitä, mitä on sovittu tai tärkeistä ehdoista sopimatta jättäminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia työsuhteen kestäessä. Selvitys työehdoista kannattaa pyytää myös silloin, jos kirjallinen työsopimus on puutteellinen, Siikström toteaa.

Epävakaiden kelien takia perutuista työvuoroista on tullut paljon yhteydenottoja. Lain mukaan työvuoroluetteloa saa muuttaa ainoastaan työntekijän suostumuksella tai töiden järjestelyihin liittyvästä painavasta syystä. Sadesää ei riitä syyksi vuorojen perumiselle.

– Työntekijän on saatava työvuorolista tietoonsa vähintään viikkoa ennen työjakson alkamista. Listasta kannattaa ottaa kuva vaikka kännykkäkameralla. Näin sinulla on todiste sovituista työvuoroista, Siikström vihjaa.

Kesäduunarineuvoja vastaa numerossa 0800 179 279 ja osoitteessa www.kesaduunari.fi maanantaista perjantaihin kello 9–15 elokuun 29. päivään saakka. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Keskustelu käy myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/kesaduunari.

Kesäduunarineuvojan pressikuvat voi ladata osoitteesta www.dropbox.com/sh/ro14nq5fylb2ra4/JTA3cqZlXB (Kuvat: Patrik Lindström).

Kesäduunari-infon logo on ladattavissa osoitteesta www.kesaduunari.fi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.