Kesäpartio auttaa kesätyöntekijöitä työpaikoilla Norjassa

Norjan ammatillisen keskusjärjestö LO:n nuorten kesäpartio jakaa jälleen työpaikoilla nuorille tietoa työelämästä. Samalla partio tarkistaa, että nuoria kohdellaan asianmukaisesti.
03.07.2015 09:29
SAK
Suomessa kesätyöntekijöitä auttaa Kesäduunari-infon päivystäjä Rina Knape.

Kesäpartiot ovat toimineet Norjassa jo 30 vuotta. Tänä kesänä 300 nuorta käy noin 6 000 työpaikassa. He tapaavat työpaikan kesäsijaisia, nuoria työntekijöitä sekä oppisopimuksella olevia.

– Näemme joka vuosi, kuinka suuri tiedon tarve on. Monilla on paljon huolia, kun saavumme. Sekä työntekijät että työnantajat ovat usein erittäin kiinnostuneita ja kiitollisia avusta, sanoo LO:n nuorisoneuvoja Kent Rune Pedersen.

Sääntöjen noudattaminen työpaikoilla ei ole aina itsestään selvää, Pedersen sanoo.

– Se on vähän sama kuin odottaisit, että osaat liikennesäännöt, koska ajat Norjan teillä.
Koska ylläpidät liiketoimintaa Norjassa, on sinun noudatettava alan sääntöjä ja sopimuksia. Norjan työpaikoilla on yleisesti ottaen hyvät olosuhteet, mutta ne eivät tule itsestään.

Kesäpartion nuoria koulutetaan kursseilla, joita järjestetään eri puolilla maata. Työpaikoilla jututetuille nuorille annetaan hyödyllisen tiedon lisäksi lahjoja, kuten frisbeetä tai rantaleluja.

Hankaliin kysymyksiin kesäpartiolaiset, nuoret työntekijät sekä työnantajat saavat apua kesäpartion palvelevan puhelimen asiantuntijoilta. Partiot saapuvat työpaikoille etukäteen ilmoittamatta.

Ylityöt suurin pulma

Viime kesänä partiot kiersivät kolmen viikon aikana lähes 6 000 työpaikkaa. Melkein joka viidennellä työpaikalla havaittiin korjaamista vaativia rikkomuksia. Niistä neljäsosa koski ylityömääräyksiä.

– Olemme nähneet, että monet nuoret työskentelevät valtavan paljon, erityisesti palvelualalla. Ylityön tulisi olla poikkeus, ei sääntö. Ja alle 18-vuotiaat eivät saisi tehdä ylityötä lainkaan, Pedersen sanoo.

Hän korostaa, että useimmat työnantajat ovat lainkuuliaisia. Suurin osa haluaa toimia asianmukaisesti, mutta monilla lain tuntemus on liian vähäistä.

Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info auttaa suomalaisia nuoria työntekijöitä kesätyöongelmissa sekä antaa myös työnantajille tietoa. Päivystävä lakimies vastaa numerosta 0800 179 279. Hänelle voi jättää kysymyksiä myös netissä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.